Новият коронавирус може да оцелее в продължение на часове извън човешкото тяло върху различни повърхности и дори във въздуха, съобщиха учени, цитирани Франс прес.
Авторите на научния труд, финансиран от правителството на САЩ, са открили, че вирусът, отговорен за епидемията от COVID-19, има ниво на жизнеспособност на открито, сравнимо с това на коронавируса, предизвикващ тежък остър респираторен синдром (ТОРС).

Това може да означава, че размерите на пандемията с COVID-19 - много по-голяма от тази с ТОРС през 2002-2003 г. - е свързана с факта, че той се предава много по-лесно от асимптоматичен ("здрав") носител на друг човек.

Изследването е публикувано вчера в изданието "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин" (New England Journal of Medicine) и е направено от учени от центровете за контрол и превенция на заболяванията, Калифорнийския университет в Лос Анджелис и Принстънския университет.

Техните експерименти са показали, че новият коронавирус остава до два-три дни върху повърхности от пластмаса или неръждаема стомана и до 24 часа на картон.

Изследователите също използвали пулверизатор за разпръскване на вируса във въздуха. Използвайки тази техника, те са открили следи от вируса под формата на аерозол в продължение на три часа.

БТА