От снощи до днес не са потвърдени нови случаи на COVID-19 у нас и те остават 81 към този момент. Това обяви началникът на щаба за борба с вируса ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг на щаба. Мутафчийски обаче обърна внимание на друго: на паникьосаните хора, които отиват в болниците при лека хрема или зачервено гърло. За тях Мутафчийски посочи, че изтощават ресурса на болниците, които после трябва да лекуват истински нуждаещите се.

За пример началникът на щаба, който е началник и на ВМА, даде двойка съпрузи, които били много възмутени, че не били прегледани в болницата, като дори нямали никакви оплаквания.

"Имаш кашлица и отиваш във ВМА! Във ВМА в момента е панаир!", ядоса се Мутафчийски.

И допълни:

"Такива хора, които нямат оплаквания или имат минимални такива - мястото им не е в болница, а е вкъщи. Когато има задух - да, но кашлица, зачервено гърло или хрема - това не е повод да се тича в болницата. Това задъхва системата."

Панаир от възмутени граждани

След което даде пример от живота - какво се случва при бедствени ситуации. Тези, които изтощават ресурса на болницата, са тези, които първи и на собствен ход отиват до тези болници. Тези, които имат нужда от реанимация, идват втори и "какво заварват - панаир от възмутени граждани".

В този контекст генералът коментира и частните лаборатории, които вече предлагат тест за коронавирус за желаещите да се изследват. 

"Не подкрепям никакви паники, не подкрепям частен бизнес, подкрепям гражданите да правят каквото решат със собственото си тяло. Положителният момент е, че всички тези хистерични граждани могат да си направят там тест и да не натоварват болниците."

Частните лаборатории може и да са от помощ

По думите му вследствие от такива "частни тестове" е имало около 10 положителни случая. От тях 2 не са се потвърдили, 6 са.

"От тази гледна точка може да се сметне, че е положително участието им (на частните лаборатории) в тази работа", посочи Мутафчийски.

Допълни обаче, че капацитетът на частните лаборатории "не е безкраен", защото има "тясно място в тази система - молекулярния вирусолог". "Няма значение апаратурата - можем да изкупим цялата апаратура, ако го няма този специалист", посочи. 

На брифинга стана ясно още, че е възможно скоро да заработят в търсене на вируса и лаборатории в болници в Пловдив, Бургас и Плевен, като лаборантите първо трябва да преминат през специално обучение. 

Само положителният резултат е достоверен

По отношение на тестването Мутафчийски отговори и на някои критики, които се появиха в общественото пространство, като защо не са тествани всички, пристигащи в страната. По думите му доскоро влизащите в България на ден са били между 40 000 и  60 000. "Това е общият брой изследвания в Китай, а ние искаме на ден да ги изследваме у нас", подчерта генералът.

И припомни: "Отрицателният резултат не е отрицателен. Само положителният резултат може да се смята за достоверен. Това че нямате клинична картина не значи нищо. Но при развитие на симптоматика вече имаме картината. От тези 81 случая имаме хора с по два-три отрицателни проби. Разбрахте ли ме сега - това е безсмислено харчене на пари", подчерта по адрес на изследването на пристигащите.

Второ Банско - засега не

Мутафчийски заяви още, че засега не се предвижда "затваряне" и на други градове по подобие на курортния Банско, който със заповед от снощи е блокиран - никой не може да влиза или излиза за срок от две седмици.

Той отказа да дава оценка на мерките, които България въвежда - дават ли положителен резултат или не. Посочи обаче, че медиите във Великобритания и Испания сме описани като държава, която взема адекватни мерки. "Единственото нещо, доказало своя ефект, е да се спазва дистанцията", заяви.

И отново похвали гражданите, че се съобразяват със ситуацията. Но и призова да не се заклеймяват заразените.

"Ние сме доволни от мобилизацията на обществото и че обикновените хора реагират адекватно на мерките, не ги критикуват в яростна степен, разбират необходимостта от тях. Да не сочим с пръст заразените хора, да не ги заклеймяваме, а напротив - да проявим солидарност", заяви Мутафчийски.

Отчете и общата картина на заразата по света: около 200 000 общо случаи (към тази сутрин) - 7980 само за миналото денонощие. Италия - 31 500, Испания - 11 000, Германия - 9300, Китай 13 нови случая; САЩ - 6500, Гърция - близо 400, Румъния - 217; Турция само за последното денонощие 51 - т.е. стават 198.

Рискове за бременните

В отговор на въпроси относно родилките и вероятността при заразена жена вирусът да се предаде и на бебето от щаба обясниха, че в действителност бременните са по-чувствителни към всички респираторни вируси и съответно са податливи. Не е доказано предаване на вируса от бременна жена към детето или после при кърменето. Може обаче заразата да се предаде по време на раждането и след него. Затова се препоръчва раждане с цезарово сечение.