"От неделя положението по хранителните магазини е по-нормално. Няма я тази паника. Няма място за паника. Дадох достатъчно конкретни данни за това колко пшеница, царевица и слънчоглед има в България. Всичко може да бъде доставено и за дълъг период от време. Можем да се изхраним само от националните ни ресурси с основни храни"

Това заяви тази сутрин пред бТВ министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя за пореден път коментира темата и за отново гарантира, че място за притеснение няма. 

По другата гореща тема от деня - тоталната блокада на Банско, тя успокои: въпреки че никой няма право да влиза и излиза от града, доставките до града на храни ще продъжат. 

"Всяко зареждане с хляб и основни храни ще бъдат пускани в Банско след основна дезинфекция. От Областната дирекция по безопасност на храните сме подкрепили с държавни ресурси уреди за дезинфекция, разполагаме с тях. Всичко е гарантирано за гражданите за тяхното изхранване".

По този повод Танева предупреди, че всяка опашка за всичко, което не ни е първично необходимо, носи риск, включително по магазините. Това е потенциален риск и е безотговорно.

"Време е за размислим какви станахме заради това, че можем да имаме всичко", добави Танева.