МВР е арестувало мъж за разпространение на фалшива информация, свързана с новия коронавирус. Новината беше съобщена лично от главния секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов по Нова тв. 

Задържаният е разпространявал слухове, че в града има доказано заразени с вируса лица. След тестване обаче всички те се оказали здрави. 

Той ще бъде съден по член 326 от Наказателния кодекс. Текстът вече ангажира отговорност за всеки, който предава "по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога".

Наказанието е лишаване от свобода до 2 години.

Според БНР мъжът е на 36 години с инициали К.К. Той има чисто съдебно минало и ще остане в ареста до 24 часа. Делото е взето под надзора на Апелативната прокуратура във Варна след разпореждане на главния прокурор Иван Гешев. 

Припомняме, че това е втори случай на арестуван за невярна информация. Само преди няколко дни службите и МВР задържаха друг мъж, този път в Пловдив, по обвинение, че твърдял пред много хора, че в училище в града има стотици заразени, а директорът на школото криел информацията. Арестуваният е студент по медицина в местния универстет и е на 22 години. 

От МВР уточниха, че момчето е публикувало информацията в социалните мрежи. По собствените му думи той е присъствал на заседание на ръководството на учебното заведение и оттам разбрал, че имало над 200 заразени.