Белгия въвежда нови, още по-драконовски мерки срещу коронавируса.

Те ще влязат в сила днес по обяд, реши късно вчера федералното правителство, оглавявано от Софи Вилмес. И ще останат в сила поне до 5 април – седмица преди западноевропейския Великден.

Всички трябва да си останат по домовете, а считаните за незначителни магазини ще бъдат затворени. Хората ще могат да излизат навън само по спешна необходимост, на пазар до дрогериите, за лекарства до аптеките, както и до пощите.

Достъпът до супермаркетите ще бъде ограничен. През миналата седмица бе решено през уикенда да работят само те, магазините за хранителни стоки и аптеките. Това доведе до огромни стълпотворения в магазините, като управата бе принудена да пропуска посетителите на малки групи. Извиха се опашки, каквито в Белгия не е имало и по време на войната.

Хората могат да излизат на разходка, да тичат или да карат велосипеди. Те обаче трябва да го правят само с партньорите, с които живеят. Трябва да стоят на разстояние от другите. Забравяват се и всякакви събирания извън дома.

Компаниите трябва да организират работа от разстояние за тези свои служители, за които това е възможно. Където това не може да стане, служителите трябва да се намират на известно разстояние един от друг. Това е отговорност на компаниите, предупреди премиерката Вилмес. Тези, които не изпълнят разпорежданията, ще бъдат глобени и дори могат да бъдат закрити.