В страната се вихри спекула с най-необходимото - лични предпазни средства и дезинфектанти. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев, началника на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски, главния секретар на МВР Ивайло Иванов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и директора на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

"Понеже отговорните институции не я виждат, искам да призова гражданите да продължат да подават сигнали, да публикуват в социалните мрежи и да призова всички българи, които в момента спекулират. Грозно е на здравето и на трагедията на други хора да се печели. Призовавам ви, не го правете. Не е достойно", заяви президентът.

Той призова всички да се отнасят с разбиране към усилията, които се полагат и изтъкна, че от тях има ефект, защото кривата на разпространение на вируса засега се задържа ниско.

"Всякакви оценки се чуват, всякакви коментари. Има създадена организация. Министерският съвет ръководи тази операция с допълнително изградени структури. Изпълнителната власт действа във форсмажорни обстоятелства за нещо, което никога преди не сме имали в такъв мащаб и не сме изграждали мерки и действия по такъв начин", допълни президентът.

Той благодари на всички българи, които все повече се вслушват в инструкциите на Националния оперативен щаб и изпълнителната власт. Радев изтъкна, че не е важен термина извънредно положение.

"Важни са мерките, които трябва да са ефективни, пропорционални на заплахата и добре планирани. Спазва се и социална изолация, и дистанция. Съзнанието според мен е налице. Остава да решаваме и други важни и неотложни проблеми", заяви президентът.

Той призова лекарите да бъдат осигурени, за да могат да си вършат работата, а след това да бъдат наказвани.

"Информацията е важна, за да избегнем паниката. Да не се насаждат повече страх и паника. Мисля, че хората са достатъчно изплашени. Да покажем, че институциите са дисциплинирани, не надскачат закона. Иначе показваме дезорганизация", заяви Радев.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че никой не дава гаранции, че кризата ще продължи кратко време. Той призна, че в Турция го е "ударил на молба" за предпазните костюми.

"Спряха износа, военно е положението. Спираме износа. Доставките бяха откзани. Изведнъж блокирани всички заводи. Оказа се, че, за радост, в България шивашката промишеност е добре развита", каза още Борисов.

Той съобщи, че фирмите ще шият от 2 до 8 хил. костюми на денонощие.

"Оказа се, че имаме много добри шивачи, много добри кроячи. Един комплект няма да се изнесе навън, докато не се презапасиме", каза Борисов.

Той посочи, че много държави с огромни постъпления от туризъм "буквално са приключили".

"ЕК заявява подкрепа. Имаме право да си преструктурираме фондовете. Някои програми ще останат без финансиране. Затваряме границите за трети страни", каза още Борисов.

Той допълни, че е говорил с унгарския премиер Виктор Орбан и днес в 13.00 ч. унгарско време трябва да тръгне конвоя, който съпровожда българските шофьори.

"Имаме много спиртоварни. Няколко комбината правят по 1000 тона на месец. Хърватският колега плаче по телефна, нямат", каза още Борисов.

Той уточни, че на лекарите ще бъдат преведени по 1 400 лв, за да могат да получат те чисто 1000 лв., както им е обещано. Борисов изтъкна, че бюджетът вече е на 3,5 млрд. дефицит. Той обаче заяви, че нищо не заплашва пенсионната система.