За мнозина германци въпросът е повече от актуален – тъй като във Федералната република с карти се плаща много по-рядко от другаде. Както сочи статистиката, всеки германец се разплаща в брой по 1,2 пъти на ден. И няма как да не се запита дали оттук нататък да намали този вид плащания и да започне да използва картата повече.

В някои супермаркети в Германия вече висят призиви и изисквания към клиентите да плащат с карта. Но дали оттам следва, че банкнотите и монетите са опасни? Ръководителят на здравната служба във Франкфурт на Майн Рене Готшалк е убеден, че заразяването чрез банкноти е изключено. Що се отнася до картите – ако се използват, трябва да е безконтактно, тъй като при въвеждането на номера се натискат бутони, вече докосвани от стотици други пръсти – т.е. нищо не е по-различно, отколкото с банкнотите.

На пресконференция във Франкфурт експертът-инфектолог, който е съветник на Световната здравна организация и на института „Роберт Кох“ заяви:

“Има някои вируси, които лесно могат да бъдат пренесени чрез повърхността на банкнотите и могат да причинят заболявания. Но това решително не се отнася за грипните вируси и коронавирусите“.

При това няма никакво значение колко време могат да оцелят вирусите по тези повърхности – важното е, че не се пренасят.

„Ако беше така, междувременно броят на заразените би бил съвсем друг“, каза Готшалк. И допълни, че същото важи за монетите.

Обяснението на Готшалк се базира на начина, по който се пренася вирусът – чрез слюнката, преди да се настани в лигавицата в устната кухина, където се разножава. Ако се анализират повърхностите на банкнотите и монетите, със сигурност биха могли да бъдат открити следи от вируса. Но е крайно невероятно те да успеят да стигнат оттам до лигавицата – освен ако след пипането на монети и банкноти не си бръкнете директно в гърлото. Същевременно председателят на управителния съвет на Федералната банка Йоханес Беерман изтъкна, че най-често използваните банкноти – тези от 10 и 20 евро, са покрити с лак срещу замърсяване. И зацапаните или увредени банкноти принципно се подменят.

Китайската централна банка обаче обяви в средата на февруари, че се прибират и дезинфекцират всички употребявани банкноти за период от седем до 14 дни – в зависимост от тежестта на заразата в съответната провинция. А седмица по-късно Централният резерв в САЩ уведоми, че ще задържи за период от седем до десет дни всички доларови банкноти, достигнали до Америка от Азия.

Рене Готшалк определя тези мерки като прекалени – банкнотите нямат нужда от карантина, и изтъква, че много по-важно е да се поддържа препоръчаната хигиена.

„Коронавирусът има мазна обвивка, която обикновеното миене на ръцете със сапун незабавно деактивира.“

Та – пипането на банкноти и монети все пак най-добре да бъде последвано от миене на ръце.

Междувременно германците във времената на пандемия складират у дома не само проукти, но и банкноти – в понеделник от автоматите и гишетата на банките са изтеглени 700 милиона евро повече от обичайното, предимно в купюри от 100 и 200 евро.