Управителният съвет на Европейската централна банка реши да задейства програма за изкупване на ценни книжа за 750 милиарда евро, за да подкрепи финансовата стабилност в условията на разпространението на новия коронавирус, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Управителният съвет (на ЕЦБ) реши да задейства нова временна програма за покупка на частни и държавни ценни книжа, за да противодейства на сериозните рискове за механизмите на парично-кредитната политика и перспективите в еврозоната, предизвикани от епидемията и бързото разпространение на коронавируса, (предизвикващ заболяването) Ковид-19", се казва в текста на съобщението на ЕЦБ.

Изкупуването на ценни книжа за сумата от 750 млрд. евро ще се осъществява до края на 2020 г. и "ще включва всички категории активи, попадащи в съществуващата програма за тяхното изкупуване", се отбелязва в изявлението на регулатора. ЕЦБ допълва, че приетата програма може да бъде прекратена във връзка с решение за завършване на кризисния етап от разпространението на новия коронавирус, но "във всеки случай (това няма да стане) по-рано от края на 2020 г."

След появата на съобщението на ЕЦБ нейната председателка Кристин Лагард заяви в ранните часове на днешния ден, че банката възнамерява да използва всички инструменти, за да защити еврото, и допълни, че "няма граници" за ангажимента на банката към единната валута.

"Извънредните времена изискват извънредни действия", написа тя в Туитър. "Няма граници за нашия ангажимент към еврото. Решени сме да използваме целия потенциал на нашия инструментариум, в рамките на нашия мандат", добави Лагард. 

Буквално няколко часа по-късно - цените на петрола отстокичиха рязко нагоре, след като вчера потънаха до 18-годишен минимум. 

Американският лек суров петрол с доставка през април поскъпна с близо 17 процента днес в Азия след вчерашния спад с 24,4 на сто в Ню Йорк. По-късно същите контракти повишиха цената си с още 11,29 на сто до 22,67 долара.

Лондонският сорт Брент поскъпна с 8,5 на сто до 27 долара за барел тази сутрин в Азия, а по-късно покачването на цената бу беше с 4,82 на сто до 26,08 долара, ден след потъването на стойността му с 14 процента.

Паниката на петролните пазари настъпи на 6 март след провала на споразумението на ОПЕК и Русия за още по-голямо намаляване на добива в подкрепа на цените.