Испанци под карантина излязоха на балконите си, за да дрънчат с тенджери и тигани като протест, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Те настояха бившият крал Хуан Карлос да дари милионите, за които се твърди, че е получил от Саудитска Арабия, на испанската здравна система, опитваща се в момента да се справи с коронавируса.

Хора от центъра на Мадрид, събрани по призив в социалните мрежи, излязоха на балконите си, за да вземат участие в протеста. Испанците са поставени под карантина от събота и излизат само за най-необходимото, с цел да се ограничи разпространението на коронавируса във втората най-силно засегната страна в Европа.

Крал Фелипе Шести заяви в неделя, че се отказва от наследството на своя баща, бившия крал Хуан Карлос, и го лиши от държавна издръжка.

Швейцарски вестник съобщи, че докато е бил крал, Хуан Карлос е приел 100 милиона долара от Саудитска Арабия. Бившият крал, който абдикира през 2014 г. след 40 години на трона, не е коментирал твърденията.

Прокурори в Мадрид започнаха разследване на повече от 17 смъртни случая от коронавирус в старчески дом, след сезиране от асоциация, защитаваща правата на пациентите, съобщи испанската прокуратура.

Столицата е епицентърът на епидемията в Испания, като там бяха регистрирани повечето от общо 558-те испански смъртни случая.

Градските здравни власти потвърдиха, че 15 настанени в дома "Монте Ермосо" са починали от заразата от петък, а шест са преместени в болница, където най-малко още двама са починали.

Вестник "Паис" съобщи, че до онзи ден заразените възрастни хора са били затворени в дома и мнозина са починали, без да им бъде оказана болнична помощ.

Гневни роднини се възмутиха, че властите са ги държали в неведение в продължение на дни за смъртните случаи и за ситуацията със заразяването в старческия дом.