Пандемията от коронавирус доведе до рязко покачване на интернет трафика във всяко едно отношение. Мярката - всички работници, които могат да се трудят дистанционно, да работят през интернет, неизбежно доведе до невиждано натоварване на мрежите.

Американската система Cisco WebEx, която осигурява видеоконферетни връзки в десетки държави по света, представи впечатляващи данни за първите 11 дни от февруари - още преди много от големите страни по света да вземат най-драстичните мерки.

Според техните данни за периода потребителите им са прекарали 5,5 млрд. минути във видеоконферетни разговори. Само на 16 март са записани 3,2 млн. сесии със системата.

"От избухването на коронавируса регистрирахме 22-кратно увеличение на трафика от Китай. Той се утрои в Южна Корея, Япония и други региони. Вече се превърнахме в най-голямата платформа в света", похвали се изпълнителният директор на компанията Чък Робинс пред CNBC.

Трафикът като цяло се е увеличил двойно и ще продължи да нараства.

От Microsoft, които също предлагат редица услуги за дистанционна работа, пък отчитат двойно увеличение на трафика през февруари спрямо януари на корпоративния им месинджър Teams. В момента услугата е безплатна до пълната си версия за следващите 6 месеца.

Огромен ръст на потребители има и в системата за видеострийминг Zoom, като от дружеството също предоставиха голяма част от услугите си безплатно за редица училища по света.

Според компанията Cloudfare, чиито инструменти за защита се ползват от милиони сайтове по света, се наблюдава и изменение в пика на трафика. Преди кризата той е бил в края на деня - когато хората се приберат вкъщи и започнат да ползват развлекателни стрийминг услуги като YouTube и Netflix. Сега обаче е в средата на работния ден.

Според Cloudfare трафикът в последния месец като цяло е скочил с около 40%, а към новинарските сайтове - с 60%.

Клуб Z пък наблюдава близо 100% увеличение на трафика в последната седмица.