Българската народна банка (БНБ) се включва в опитите на властта да гарантира стабилността на родната икономика в условията на задаваща се тежка криза заради епидемията от коронавирус. Така централната ни банка прие пакет от мерки, които трябва да увеличат ликвидността на търговските банки с цели 9,3 млрд. лв. 

Според централните банкери само така ще бъде запазена устойчивостта на банковата система и ще бъде засилена нейната гъвкавост за намаляване на негативните ефекти от ограниченията, произтичащи от пандемията, за гражданите и фирмите.

Пакетът мерки включва сериозни отсъпки като позволението на банките да капитализират цялата си печалба за миналата година. Става дума за около 1,6 млрд. лв. На практика това означава следното - банките имат право да направят парична вноска и да увеличат капитала си. Така той няма да изтича зад граница.

БНБ отменя и обявения увеличен тази година антицикличен капиталов буфер. Това на практика означава запазването на още 700 млн. лв. на банките. Антицикличният буфер е инструмент за защита на банковата система срещу потенциални загуби, произтичащи от натрупване на цикличен системен риск в периоди на прекомерен кредитен растеж. Тоест - тези пари няма да отидат в резерва на БНБ, а остават в банките. 

Останалите 7 млрд. лв. ще дойдат от намаление на чуждестранните експозиции на българските търговски банки. На практика това означава намаляване на дълговите експозиции в чуждестранни активи и оставането им в българската система. Преведено - всички пари, които наши банки държат в чужди трезори - се връщат обратно тук, в трезора на БНБ. Няма да се раздават и дивиденти.

Всички тези мерки би трябвало да гарантират, че родните банки ще останат стабилни на фона на предстояща сериозна криза. Решението е сравнително неочаквано и означава, че БНБ се готви за тежка финансова криза. 

Централната банка казва, че ще приложи допълнителни мерки, с които да гарантира безпроблемното функциониране на валутния борд, налично паричното обращение, платежните системи и банковия надзор.

Освен това оттам следят много внимателно ситуацията и са готови за нови мерки. 

Мерките идват на фона на опитите на правителството да изчисти и собствените си планове за икономическа подкрепа на малкия и средния бизнес. До момента е ясно, че държавата може да поеме 60% от брутните заплати на служители, наети в застрашените бизнеси. Българската банка за развитие пък ще получи ново увеличение на капитала с нови 500 млн. лв., част от които ще потекат към търговските банки за осигуряване на ликвидност на бизнеса. Друга част ще отидат за обратно изкупуване на активи за компании, които на практика са изправени пред фалит заради кризата.