Данъчни облекчения заради извънредното положение покрай коронавируса или по-голям риск от фалит предвиждат част от мерките в "извънредния" закон, внесени от Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ между двете четения вчера? Въпросът се появи след реакция на евродепутата Радан Кънев във фейсбук, придружена с извадка от текстовете на Стоянова, както и след реакция от представители на бизнеса.

Самото предложение, което се появи между двете четения и се очаква да влезе в зала утре за окончателно гласуване, гласи в резюме - че за първите 2 тримесечия на 2020 г. по-голямата част от фирмите в България ще плащат на хазната авансов корпоративен данък на база декларираната печалба за 2018 г. Това ще важи за всички фирми, чиито нетни приходи на годишна база са над 300 000 лв.

За фирмите с приходи над 3 млн. лв. сметката ще е на същата база - данъчната печалба от 2018 г., и те ще плащат авансовия данък всеки месец - както е и в момента. Авансово не се събират пари само от бизнес, чийто приходи са под 300 000 лв. годишно. 

Новата идея на практика означава, че към юни 2020 г. компаниите ще трябва да внесат в хазната 10% върху половината от обявената си през 2018 г. печалба, без значение какво се случва с бизнеса им в момента и какъв е ефектът върху него заради обявеното извънредно положение и ограниченията, последвали от него. Така на практика фирмите ще "кредитират" държавния бюджет тази година, а през 2021 г. с годишния си финансов отчет евентуално ще могат да обявят какви пари трябва да им бъдат върнати заради надвнесен корпоративен данък за 2020 г. текущата година.

За вторите 2 тримесечия на 2020 г. авансовите данъци ще се изчисляват както досега - на база прогнозната печалба за 2020 г.  

Ето как Радан Кънев прочете идеите на властта за авансовия корпоративен данък:

Между двете четения (!) на Закона за извънредното положение, управляващите подготвят съществено допълнително обременяване на малкия и среден бизнес (обороти над 300 000 лв. годишно или под 30 000 месечно) с авансов данък.

Вместо данък върху очакваната печалба за 2020 г., която очевидно за мнозинството ще е нулева, напротив - ще имат съществена загуба, се предвижда облагане на база успешната 2018 г.

По същество - държавата иска да изстиска авансово тези, които в момента са заплашени от фалит. Не да разсрочи, не да облекчи данъчното бреме, а рязко да го увеличи. Да финансира бюджета чрез съществено увеличение на разходите на тези, които в момента нямат никакви приходи.

Това не е грешка или глупост, това е умишлено престъпление срещу бъдещето на стотици хиляди семейства и цялата българска икономика.

Към предложението на Менда Стоянова и депутатите от ГЕРБ мотиви няма. Оценка на въздействието също няма. 

Клуб Z търси вносителката на текстовете, но тя не отговаря на мобилния си телефон. Самият законопроект за извънредното положение, който претърпява тотално пренаписване от първоначания си вариант, одобрен от депутатите, в момента се дебатира в правната комисия на парламента. В условия на пълен хаос. 

 
Пред Клуб Z депутатът от ДПС и икономист Йордан Цонев обясни каква е логиката на предложението, което групата му смята да подкрепи. Идеята е свързана с друтото предложение в "извънредния" закон - за отлагане на срока за подаване на годишния финансов отчет - до края на юни, вместо до 31 март, както е сега.
 
В тези отчети се правят и прогнозите за годишна печалба през текущата година, на база на която се изчислява по принцип авансовият корпоративен данък. По думите на Цонев  - ако има отсрочка за отчета и прогнозите за печалба, както самият бизнес поиска, това няма как да е комбинирано с това за първите 6 месеца да не се внася изобщо авансов корпоративен данък на база липса на прогноза. Затова са база е взета 2018 г. 

Компаниите, които внесат отчетите си за 2019 г. и прогнозата за 2020 г. към средата на годината - тоест могат да оценят донякъде ефекта от кризисната ситуация, могат, например, да не заложат никаква печалба и да не плащат авансов данък за другите 2 тримечия, стана ясно от думите на народния представител. А рекапитулацията на сметките ще стане в края на 2020 г.

От ГЕРБ също твърдят, че предлаганите мерки в закона за извънредното положение са за облекчаване на бизнеса, който страда от ограниченията заради коронавируса и риска от разпространението му. В помощ на фирмите примерно се предлага отлагане на срока за плащане на данъци за миналата година до 30 юни, защото сега сроковете изтичат в края на април. 
 
Друг е въпросът, че немалко компании вече са изплатили това, което дължат на държавата за 2019 г. и са подали отчетите си за 2019 г. - заедно с прогнозната печалба - преди крайния срок. Така излиза, че тези, които са подали документите си към държавата преди крайния по закон срок и вече са обявили прогнозни печалби - би трябвало да плащат авансов данък на тази база, а не на база печалбата от 2018 г. Въпреки че прогнозните им данни за цялата 2020 г. може да нямат нищо общо с реалната ситуация, предизвиката от кризата с коронавируса. 
 
В закона не е описано дали и тези фирми ще мота да подадат нови или актуализирани отчети в новия срок до 30 юни. По думите на Йордан Цонев обаче това е въпрос на текуща практика на данъчните и би трябвало да няма проблем за подаване на нов документ според променения срок. 

 

Бизнесът: Това е икономическо самоубийство

Моментална реакция на готвената промяна дойде от Асоциацията на индустриалния капитал в България. От там написаха писмо до всички водещи комисии, в което подлагат на тежка критика идеите на Менда Стоянова и група. 

"Това на практика означава задължително авансово внасяне на данък в тежка обстановка – загуби на предприятията, освобождаване на работници, фалити, който е ясно, че в края на годината ще бъде недължим", пишат от АИКБ. 

От там коментират и прекомерно високата лихва от 10% върху евентуално неплатения авансов данък, като твърдят, че това допълнително ще доубие жизнеността на тези предприятия. 

"Всички отговорни правителства по света търсят начини за облекчаване на бизнеса, като предлагат фискални стимули с цел предприятията да съществуват и да се развиват и утре, когато кризата отмине, а в България с направеното предложение се цели бизнесът да финансира авансово държавата, а ако не го направи, тя го натоварва с непосилни лихви за неплатени авансови данъци?!?"

От АИКБ допълват, че много фирми са били на печалба през 2018 година, но ще прекъснат дейност или очакват загуба за 2020 г. Според тях не е нормално тези фирми да са задължени да внасят авансовото данък върху несъществуващи печалби за 2020 година, нито сега е моментът този режим да бъде променян.

"Авансов данък върху несъществуваща печалба през 2020 г. е икономическо самоубийство. Призоваваме народните представители да не приемат това предложение, което е както ненавременно, но нещо повече – вредно за бизнеса и против нормалността при управление на криза", завършва писмото на АИКБ. 

Малко по-късно реакция дойде и от голямата работодателска асоциация - АОБР. 

В становището си те наричат предложенията на Стоянова и група - "геноцид над цялата българска индустрия".

"Да се предлага бизнесът да плащат данък върху нещо, което не съществува, е абсурд. Да дължиш служебно определен от НАП данък на фалирал или загубил голяма част от дейността си бизнес е в най-добрия случай децимация или направо геноцид над цялата българска индустрия", пишат работодателите. 

Според тях предложението не отразява  реалната икономическа ситуация и очакваните резултати за текущата година в условията на рецесия.

"Настояваме за спешно решение в рамките на деня и оттегляне на предложението на народните представители. Очакваме утре в пленарна зала да бъде гледан текст, който да връща стария режим на плащане на база прогнозна основа"

В момента правната комисия в Парламента продължава да гледа извънредния закон и все още не е стигнала до конкретните текстове.