Докато трае кризата с коронавируса, да не се прекъсва токът на клиенти, закъснели с плащането на сметки. Това се разбраха най-големите германски производители на електроенергия. По същия начин много провинции смятат да подсигурят и подаването на вода.

Германия влезе в пика на епидемията и броят на заразените се увеличава в пъти ежедневно. До вчера потвърдените случаи бяха близо 8000, днес вече надхвърлят 13 000. Починалите се увеличиха от 12 на 31.

Страната е една от най-подготвените откъм интензивна помощ, но въпреки това здравната система няма да издържи, ако се повтори сценарият от Италия, предупреди канцлерката Ангела Меркел. 28 000 са интензивните легла в Германия при население от 80 милиона души. 25 000 от тях са оборудвани с обдишваща апаратура. Целта на германските власти е да бавят колкото се може повече разпространението на болестта и то да става плавно във времето, за да има интензивна помощ за всеки нуждаещ се.

Мерките, които са взети сега, ще анализираме след 10 до 16 дни. Това е периодът, в който може да се види дали работят или трябва да ги променим към по-строги, обясниха от медицинския институт „Роберт Кох“.

Въпреки това някои общини наложиха тотална карантина и забраниха излизането от дома. Кметът на Берлин Мюлер предупреди, че ако берлинчани не се съобразяват с ограниченията, ще наложи пълна карантина и в града.

От „Роберт Кох“ коментираха и шансовете за създаване на ваксина.

Нереалистично е това да стане преди пролетта на 2021 година, смятат те. Има няколко ваксини, които вече са в тестов период. Дори и да премахнем всички бюрократични условия, тестовият период трае много месеци и няма как да бъде прескочен, казаха от института.

Междувременно Германия затегна още повече контрола по границите. Чужденци от ЕС могат да кацат или преминават през страната, само ако се прибират у дома. Други пътувания са спрени.