Полякът Адам Ярубас стана днес първият евродепутат, дал положителна проба за коронавирус.

"Направих си тест за COVID-19 и той се оказа положителен. В болница съм и се чувствам добре", написа в Туитър Ярубас, евродепутат и заместник-председател на Полската селска партия (част от семейството на Европейската народна партия).

Ярубас участва в пленарните заседания на европарламента на 9 и 10 март, а след това се завърна със самолет в Полша на 11 март.


17:10 ч.: Летище "Шарльороа-Брюксел юг" няма да работи от 25 март до поне 5 април

Снимка Уикипедия

Летище „Шарльороа-Брюксел юг“ спира работа от 25 март поне до 5 април, съобщиха от управата му. Срокът на затварянето може да бъде удължен. Причина е епидемията от коронавирус и последвалото рязко намаляване на полетите и пътниците. Аерогарата в Шарльороа се използва от огромна част от българите, които живеят и работят в Белгия. Става дума за неквалифицираните или ниско квалифицираните работници. Там от София кацат нискотарифните линии „Уиз еър“ и „Райън еър“.


16:30 ч.: Над 1000 са починали от COVID-19 в Испания

Плаза Майор, Мадрид. Снимка АП/БТА

Над 1000 са вече починалите от новия коронавирус в Испания. Общият брой на заразените в страната доближава 20 000, съобщи още директорът на испанския Център за извънредни здравни ситуации Фернандо Симон.

"В Испания има 1002 смъртни случая и на национално ниво имаме общо 19 980 случая на зараза, което е с 2833 повече в сравнение с вчера или увеличение с 16,5 процента", заяви Симон.


15:59 ч.: Над 1000 са заразените Португалия

Броят на заразените с новия коронавирус в Португалия нарасна за един ден от 785 на 1020 души, съобщи днес телевизия "Сик", цитирана от ТАСС. По последни данни на здравните власти в страната са регистрирани шест смъртни случая от коронавируса. В сряда вечерта португалските власти въведоха извънредно положение за 15 дни, но след изтичането на този срок то може да бъде продължено.


13:32 ч.: 462 нови случаи на заразени в Белгия. 16 са загинали за един ден.

Белгия отчете днес 16 жертви на COVID-19 за последното денонощие и това е най-високият брой от началото на епидемията. От вчера до днес са били установени 462 нови случая на заразяване, с което броят на заболелите досега достига 2257 души, а на починалите - 37 души. В болница са приети 837 болни, от тях 164 са в интензивно отделение. Досега в страната 204 души са се излекували от заболяването, сочат данните.

12:36 ч.: Хаменей и Рохани обещаха да надвият COVID-19 и американските санкции

Али Хаменей. Снимка АП/БТА

В Иран върховният ръководител Али Хаменей и президентът Хасан Рохани направиха днес равносметка на "една трудна година". В пожеланията си към народа по случай Навруз, персийската Нова година, те обещаха Ислямската република да надвие и заразното заболяване COVID-19, и американските санкции. Иран е сред страните, най-силно засегнати от новия коронавирус. По официални данни епидемията е взела там близо 1284 жертви.

11:15 ч.: Втори пореден ден в Ухан - без заразени

Китайският град Ухан, където за пръв път беше установен COVID-19, за втори пореден ден отчита, че няма нови потвърдени случаи на зараза, нито лица, за които има подозрения, че са болни от COVID-19. Общо в Китай днес са регистрирани нови 39 случаи, съобщи здравното министерство, като всичките са били привнесени от чужбина. Регистрирани са и още три смъртни случая.


11:13 ч.: Коронавирусът превзема Африка

Деца с маски в забавачка в Йоханесбург.

Още африкански държави затвориха вчера границите си, а разпространяването на коронавируса заплашва да превърне континента и населението му от 1,3 милиарда души в нов тревожен фронт на пандемията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Преди десетина дни имахме около пет страни с вируса, каза Мачидисо Моети, директорка на регионалния офис на СЗО в Африка, цитирана от агенцията. - Сега в 35 от 54-те страни има случаи, като общият им брой е 650. Това е твърде бързо развитие."

Първият случай на заразата в Субсахарска АФрика бе обявен на 28 февруари.

9:50 ч.: COVID-19 вече взе 10 000 жертви

Над 10 000 са загинали от COVID-19 в световен мащаб. Точната им бройка към 9:50 часа българско време е 10 049, а излекуваните са 88 483. Общият брой на заразените е 246 054. Така към този момент смъртността от коронавируса е малко над 4% в световен мащаб.

Броят на заразените с COVID-19 в Европа надхвърли 100 хил. души според информацията, събрана от Франс прес. Пациентите на континента са 100 470 души, а смъртните случаи - 4752. Така в Европа заразените вече са повече от Азия, където са регистрирани 94 253 души с вируса и 3417 починали.

Вчера Италия надмина Китай по смъртност от COVID-19 - по последни данни 3405 срещу 3132 от региона Хубей. Прави в впечатление, че заразените в Поднебесната империя са почти два пъти повече - 81 193 срещу 41 035. От всичките затворени случаи (96 055) около 90 на сто са завършили с излекуване (86 025), докато малко над 10 процента са имали фатален край - 10 030.


8:53 ч.: 40 милиона калифорнийци под домашна карантина

Опустял път между Сан Диего, Калифорния и Тихуана, Мексико. Снимка АП/БТА

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюзом издаде заповед 40-те милиона жители на щата да "си останат вкъщи". Той обясни, че калифорнийците "все още ще могат да извеждат децата си навън, като запазват социална дистанция", или да разхождат кучетата си.

Според него до осем седмици от COVID-19 може да се заразят 80 процента от жителите на щата. В момента в САЩ са затворени училища и търговски обекти, а милиони са принудени да работят от вкъщи или просто губят работата си. Държавният департамент на САЩ предупреди гражданите, че ако пътуват в чужбина, "вашите планове за пътуване може да бъдат сериозно нарушени и може да бъдете принудени да останете извън Съединените щати за неопределен срок".


8:12 ч.: Губернаторът на Ню Йорк: Страхът е по-заразен от коронавируса

Андрю Куомо. Снимка АП/БТА

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо предупреди, че дезинформацията и страхът, свързани с коронавируса, са дори по-заразни от самата епидемия. Куомо сподели, че ясната и постоянна комуникация между медиите, здравните служби и властите е особено важна.

Губернаторът добави, че според последните данни, с които той разполага, в неговия град има над 3300 случая на вируса. Той призова хората да не се стряскат от рязкото увеличение на регистрираните случаи и поясни, че това се дължи на по-честите тестове, които вече се провеждат в неговия щат.


8:09 ч.: Извънредна сесия на ЕП за COVID-19 - на 26 март

Сградата на европарламента. Снимка Архив Клуб Z

Европарламентът ще проведе извънредна еднодневна сесия на 26 март, за да одобри мерки за борба с коронавируса.Тя ще се състои в парламента в Брюксел. Евродепутатите ще обсъдят и ще гласуват първите три законодателни предложения на Европейската комисия за справяне с пандемията на COVID-19 в страните членки на ЕС: 

Инвестиционната инициатива за отговор на коронавируса (ИИОК), която ще осигури на държавите 37 милиарда евро от кохезионните фондове; разширяването на обхвата на фонд „Солидарност“, за да покрива и спешните случаи в общественото здраве; спирането на т.нар. полети фантоми заради разпространението на заразата.

В хрониката са използвани информации на БТА, АП, ДПА, Ройтерс, Франс прес, Си Ен Ен, ТАСС и други.