Бизнесменът Ивайло Пенчев, който преди няколко дни разбуни общественото мнение с желанието си да дари 220 хил. лв на "Александровска" болница за респираторни апарати, но под условие неговите служители при нужда да се лекуват с тях с предимство, има нова идея. Тя беше представена лично от него във фейсбук профила му.

Накратко - Пенчев твърди, че на фона на тежкия недостиг на машини в световен мащаб, той е намерил такива в Китай. Те обаче нямат необходимия сертификат за работа на територията на България. Пенчев призовава правителство да премахне условието за този сертификат и да му позволи да внесе машините.

Той пояснява, че към него са се присъединили и други хора и вече е създадена инициатива за закупуването на апаратите от група български предприемачи. Не се споменават имена. 

"Апаратите, с които разполагат болниците в момента са крайно недостатъчни. Това води до опасността лекарите да бъдат изправени пред избора кого да “закачат” и кого да спасят - по-млад или по-възрастен човек, както в Италия например. Ние искаме да се погрижим за живота и здравето на нашите служители и успоредно с това да предоставим на болниците оборудване, с което да помогнат на колкото се може повече хора", пише той. 

Собственикът на най-голямата компания в света за катерачни стени "Уолтопия" потвърди, че вече е поръчал такива машини от Китай, които ще пристигнат около 10 април. 

"Ситуацията се усложнява с всеки изминат час. Фирмите които имат CE (бел.ред. - Маркировката „СЕ" показва, че даден продукт е бил подложен на оценка от производителя и отговаря на изискванията на ЕС за безопасност, здраве и опазване на околната среда) сертификат са изключително търсени от целия свят и респираторните им апарати са свършили навсякъде. Борбата е за всяка машина, за всеки час. В същото време има производители, които имат количества апарати на склад, но те нямат този CE сертификат. Те могат да доставят."

Важно е да се отбележи, че СЕ е сертификат на Европейската икономическа зона и не може правителството да нареди липсата му да се игнорира.

Пенчев предлага да се разреши кризисния внос на машини, които имат одобрение да работят в Китай, но нямат нужния сертификат тук. 

"Предлагаме на българското правителство да разреши това веднага, преди някое друго правителство да го е направило и тези машини също да се изчерпат"

Призът на Пенчев завършва с уверението, че групата предприемачи е готова да съдейства с информация и осъществяване на контакт.

"Ако всеки предприемач успее да купи дори една машина, ще има достатъчно и никога никой няма да остане без въздух в България!"