Еврокомисията одобри инвестиция от над 77 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие (EФРР) за модернизиране на интегрираната система за управление на отпадъците в София.

Новината съобщи днес говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Инвестицията ще подпомогне изграждането на високоефективно съоръжение, което ще произвежда едновременно топлинна и електрическа енергия на базата на гориво, получено от негодни за рециклиране битови отпадъци. Процесът е известен като когенерация. Благодарение на чистите и авангардни технологии тя ще предостави на софиянци по-добър достъп до енергия на достъпни цени, като същевременно ще опазва околната среда.

„Намаляване, повторно използване, ремонтиране, рециклиране, оползотворяване и обезвреждане - тази инвестиция е в съответствие с Рамковата директива на ЕС за отпадъците и е от съществено значение за една модерна, ефективна и устойчива система за управление на отпадъците в София.“

Такъв бе коментарът на еврокомисарката по сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Изчисленията показват, че след изграждането на съоръжението то ще има капацитет за производство на приблизително 55 мегавата топлинна енергия и 19 мегавата електрическа енергия. Това означава топлинна енергия за 40 000 души и ток за 30 000 души.

Проектът представлява заключителната, трета фаза от програма за управление на отпадъците, която има за цел намаляване на въздействието им върху околната среда, подобряване на рециклирането и стимулиране на инвестициите в управлението на отпадъците в София.

България е получила общо 204 милиона евро от ЕФРР за два програмни периода - 2007-2013 г. и 2014-2020 г.