Роман Путин е новата фигура на руския политически небосвод. Неговият баща Игор е браточвед на руския президент Владимир.

В интервю за "Комерсант" Роман обяви, че основава партия "Хора на делото" - дясна, консервативна и антипопулистка партия, която ще се стреми да крепи позициите на "Единна Русия" в неблагоприятни за управляващата партия региони на страната. Ето и интервюто от руския вестник:

- Фамилията Путин - това ли е Вашият коз?

Като гражданин имам собствена позиция, която се е сформирала покрай политическите процеси. В Америка по времето на Буш имаше много други от семейство Буш - губернатори, сенатори.

Членове на едно семейство може и да се конкурират.

- Но какво ще стане, ако Владимир Путин реши, че това не е нормално?

Ние така си мислим и затова така действаме. Ще се опитаме да се интегрираме в политическия процес и след това ще видим какво ще постави животът пред нас.

- Обсъждали ли сте създаването на партията с администрацията на президента?

Ние живеем в свободна страна, в която волеизявлението на всеки гражданин е негово лично дело. Ако проявят интерес към нашето движение, то ние ще сме готови да се свържем с тях да популяризираме позицията си. Мисля, че ще намерим разбиране.

- А лично с президента говорихте ли? Той даде ли своето одобрение?

Все още не сме го обсъждали, но считам, че в нашата страна не се изискват одобрения за подобни движения. Когато имаше обсъждане за участието ми в различни проекти, не ми забраниха да го правя.

- Значи ще бъдете партията на президента?

Да, без съмнение. Искахме да съдействаме на властите в позитивните им начинания, напълно подкрепяме политиките на президента. Основен акцент ще поставим върху регионите, които изпуснахме в даден момент.

- За кои региони става въпрос и от кого бяха изпуснати?

Една от задачите на партията може да бъде борбата с популизма, с въобразяващите се за представители на интересите на мнозинството. Тези партии са много, често печелят властта в региони, например, в Хабаровската територия, всичко избори - от губернаторския (през 2018 г.) до законодателното събрание и градския съвет (през 2019 г.) бяха спечелени от представители на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР).

Сергей Фургал (управител на Хабаровска територия) е човек, който не се надяваше на победа, той нямаше екип и програма. В момента "Единна Русия" (управляващата партия в Русия) е в ролята на опозиция и никой не разбира как да реши проблема, как да възстанови доверието в правителството или поне в други партии.

Рейтингът на „Единна Русия“ е незначителен там - ясно е, че няма да спечели. Срещу ЛДПР може да се противопостави някоя нова и интересна партия. В исторически план обаче "Справедлива Русия" и Комунистическата партия не се представят добре в региона. Това е само ярък пример, има и други ситуации, при които "Хора на делото" могат да подобрят системата. Хората и бизнесът се наситиха от обещания, имат нужда от лекар.

- Вие имате ли програма?

Програмата я пишат "Хора на делото", които работят на място. Ние искаме да внесем конкретни, рационални предложения, които да опростят живота на бизнеса. Да вземем например взаимодействието на бизнеса и публичния сектор: ние имаме неконкурентноспособна среда за малкия бизнес. Трябва да се направи така, че индивидуалните предприемачи да могат да осигурят на своите служители достойна заплата, а висококонкурентната среда създава много позитиви: може даже и хлябът на стане по-евтин. Освен това ние постоянно следим развитието на събитията в Европа. Ако у нас въведат подобна карантина, тогава множество отрасли ще трябва не да ги поддържаме, а направо да ги спасяваме.

- Регистрирането на партия е много сложно. Трябва да се създадат структури, да се организира учредително събрание...

Регионите, които искат да си сътрудничат с нас, нарастват експоненциално. Днес са 45, а след месец може да са 64. Датата на конгреса ще зависи от дейността на нашите съмишленици. Планираме да го проведем преди края на пролетта, за да номинираме кандидати от партията на регионалните избори. Основната цел са изборите за Държавна дума, на които очакваме да преодолеем 5-процентовата бариера. Аз самият смятам да участвам в тях.

- Кой ще финансира партията?

Аз - бизнесмен съм и ще започна финансирането сам. После ще привлечем бизнесмени към редиците си и ще потърсим спонсори.

- Каква сума сте склонен лично да вложите?

2-3 милиона рубли съм готов да похарча за старта на организацията. Останалото ще донесат партньори.

- Как оценявате последното предложение на Валентина Терешкова да се анулират мандатите на президента?

Нашата страна се нуждае от силен лидер. Още повече в ситуация на глобална криза.

Няма алтернатива на Владимир Путин. Да не би да е Навални!?!

- Не Ви ли се струва странно, че Алексей Навални не може да регистрира партия, докато при Вас, както потвърждавате, се е получило?

Всъщност той няма много привърженици. Може и да посочва някои проблемни точки, но не предлага сериозни решения.

Такова решение - да хвърлят всички в затвора, не е решение в дадения момент.