Британският премиер Борис Джонсън нареди кафенетата, пъбовете и ресторантите във Великобритания да затворят тази вечер и да останат затворени за неопределено време като част от мерките за забавяне на разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Призоваваме кафенетата, пъбовете и ресторантите тази вечер да затворят колкото е възможно по-рано и утре да не отварят. За да бъда ясен, те могат да продължат да правят доставки по домовете. Някои хора могат да се изкушат да излязат навън тази вечер и аз казвам на тези хора: "моля ви, недейте", заяви Джонсън пред журналисти на "Даунинг стрийт".

Британският премиер изтъкна, че правителството е принудено да гарантира затварянето на кафенетата, пъбовете, ресторантите, фитнес салоните и развлекателните центрове, за да забави разпространението на вируса.

"Казваме също така на нощните клубове, театрите, киносалоните, фитнес салоните и развлекателните центрове да затворят по същото време. Тъжното нещо днес е, че, засега, поне физически, трябва да държим хората далеч едни от други", каза Борис Джонсън.

Премиерът призна, че е наясно колко мъчително е да се отнеме древното право на британеца да ходи в любимия си пъб, но подчерта, че това е абсолютно наложително за забавяне разпространението на коронавируса.

"Признавам, че това, което правим, е нещо извънредно: ние отнемаме древното неотменимо право на родения свободен британски народ да посещава своя пъб и мога да разбера как се чувстват хората. Огромна мъка!", каза Джонсън.