Българският парламент е известен с необмислените си и с нищо немотивирани решения, които са стрували много на страната. Вчера обаче депутатите на ГЕРБ и БСП извършиха чутовна, необяснима и фрапираща глупост, която, ако не бъде моментално прекратена, ще задълбочи кризата с такава сила, че усещането няма да е по-различно от това от средата на 90-те.

След продължило цял ден заседание, на което трябваше да бъдат изчистени и приети текстовете за извънредното положение, по предложение на социалистите - българското Народно събрание реши да фиксира цените на всички стоки и услуги, които циркулират в българската икономика. На всички. Не на маските, не на защитните облекла, не на някои храни от първа необходимост, каквито бяха първоначалните мотиви, а на всяко пиронче, кърпичка, кола, бензин, ток, интернет и т.н., и т.н.

"Всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени, на които са предлагали същите продукти през последните три месеца преди настъпването на извънредното положение."

Това изречение е кошмарът на всеки нискочел икономист, да не говорим за наистина образованите. Таван на цените няма - има фиксиране. На практика Народното събрание забрани пазарната икономика и представи своето виждане за централизирана такава, която обаче не е била виждана и по времето на комунизма. Никога в новата история на България не е имало фиксирани цени за всички стоки, дори по времето на най-тежката криза при управлението на Жан Виденов. 

С новия текст на компаниите в България се забранява да използват собствена ценова политика, съобразена с доставки, дистрибуция и търсене. С уж благородния мотив за спиране на растежа на цените на някои продукти, които евентуално подлежат на спекула, Народното събрание забрани на фирмите да свалят цените там, където е нужно. 

Само няколко примера - през последния месец българите не спират да питат защо цените на горивото по бензиностанциите не следват тези на петрола на световните пазари, които се сринаха. С новото решение - тези цени не просто няма да бъдат намалени, напротив - трябва да бъдат увеличени, защото към момента те са по-ниски от тези през последното тримесечие. 

Не е ясно и какво ще стане с обещаното намаление на цените на газа. "Газпром" върна 150 млн. лв. на "Булгаргаз" за последната година, а премиерът обясни, че цената пада с 40%. Как обаче сега топлофикациите ще калкулират намалението? Как "Булгаргаз" ще подава по-евтин газ? Отоговорът вероятно ще ни даде КЕВР.

Никой не знае как може да продава, да речем, цитрусови плодове или домати на цените от преди три месеца. Примерите са хиляди.

Стоките, които поскъпват по обективни причини на кризата и проблема с дистрибуцията и производството, ще изчезнат от рафтовете и магазините, защото никой търговец няма да има изгода да ги продава. Няма бизнес, който да е съгласен да работи на загуба, само защото популизмът в българското Народно събрание събори всички предпазни стени на здравия разум. 

Коя е стоката, която се купува най-много в момента? Дезинфектант. Няма да има дезинфектант. Производителите получават огромни поръчки, които, за да изпълнят, трябва да наемат още хора. Вдигат цените и те потеглят по-скъпи към търговците. Те от своя страна трябва да ги продават на старата ниска цена, а не на такава, с която ще печелят. Логика  няма. Същото важи за ръкавици и за всякакви такива изделия. 

Промоции? Забравете за тях. Залежалата стока няма да може да излезе на рафта на по-ниска цена. Гъвкавостта на бизнесите е иззета и се държи като заложник от Народното събрание. 

Наказанието - 5% от оборота на компанията за цялата предходна година! Това са огромни суми, които гарантират, че никой няма да си позволи да следва нормалната пазарна логика, пряко решението на парламента. Ако и това не свърши работа, депутатите се погрижиха да създадат работа на особено активния по икономическите и политическите теми напоследък главен прокурор Иван Гешев. Те направиха и промени в Наказателния кодекс, които гласят, че който не спази извратеното виждане на властта за икономически мерки, може да подлежи на затвор от една до три години.

Чисто фактологически дотук се стигна, след като от ГЕРБ неколкократно отлагаха предложението на БСП. Вчера обаче в пленарната зала на Народното събрание управляващите постигнаха удивителен катарзис и приеха идеите на социалистите. 

Всичко това се случва във време на криза, в която магазините бяха готови да гарантират изобилието от стоки. Към момента те вероятно ще се откажат от проблемните си продукти, които могат да им донесат глоби. Това на прост език означава да се качим в машината на времето и да кацнем обратно в зимата на 1996 г. 

Българският бизнес, който и без това получава абсолютно неадекватна подкрепа от властта в условията на безпрецедентен момент, е на път да бъде тотално обезглавен. 

Тъй като новите текстове важат по време на извънредното положение, може да се приеме, че някои депутати са смятали, че до 13 април остават малко дни и законът няма да окаже влияние. От властта обаче идват достатъчно сигнали, че извънредното положение ще бъде удължено - така се случва и в другите държави, засегнати от епидемията от коронавирус. 

Пред бесния популизъм, който е бомба с тиктакащ механизъм, стои ветото на президента. Ако той не се активизира, остава надеждата, че депутатите ще размислят и все пак ще върнат нормалността. 

Законотворчеството достигна дъното, на което не са били способни дори доказаните сатрапи на българската икономика. Ясно е, че това е поредният опит на ГЕРБ да покаже колко несъстоятелни са предложенията на БСП, но управлението на страната не е игра между двама хлапаци в двора. Държавническата мисъл изисква повече отговорност, особено в тези времена. 

Кризата изведнъж заплаши да се превърне в огромна бездна. Време е това да спре.