Министърът на финансите Владислав Горанов не е съгласен с фиксирането на цените, което е част от приетия от парламента извънреден закон. В интервю за Българското национално радио (БНР! тази сутрин той каза, че ще предложи поправка, веднага след като законът бъде публикуван в "Държавен вестник".

"Смятам, че тази мярка ще доведе до повече дефекти, отколкото до ефекти. Не смятам, че този текст, предложен от БСП, е полезен. Бих предложил след обнародването на Закона за извънредното положение, ако се стигне до подобно решение, максимално бързо да се преразгледа, защото подобни мерки, дори в криза като тази, са неработещи. Те по-скоро могат да доведат до проблем с недостиг на предлагане на определени стоки, отколкото да решат несъществуващ на този етап проблем пред нашия пазар. ...Не го харесвам този текст и не искам да действа", каза Горанов.

Той отхвърли и идеята за мораториум върху изплащането на кредити.

"Не приемаме този популистки ход, който може да влоши състоянието на търговските банки. Няма как да говорим за мораториум в едни облигационни отношения. Искате ли да направим мораториум и върху това да можете да изтеглите вашия депозит от банката? Защото от едната страна са вложенията на хората, от другата - раздадените кредити от банките на отделни физически и юридически лица", каза министърът. 

Горанов каза, че бюджетът не може да замени икономиката. Той припомни финансовите мерки, които са предприети, за да се "помогне с ресурс от страна на държавата и с регулаторни мерки от страна на банковия надзор: допълнителна капитализация на Българската банка за развитие, субсидиране на тези работодатели, които имат планове да запазят част от заетостта. 

Финансовият министър призова бизнесмените, които се колебаят в коя посока да тръгнат, много внимателно да си преценят кои работници и служители са важни за тях и да не бързат да ги освобождават с лека ръка. 

"Има грешно разбиране, че Европейската комисия ще раздава пари на държавите от ЕС. Това, което ЕК реши, е, че от началото на февруари вече разпределените бюджети от действащия програмен период по отделните оперативни програми могат да бъдат използвани за борба с коронавируса. Те ни казаха: "Вашите пари можете да си ги ползвате и ние ще ви ги признаем за допустими разходи, за всички мерки, които можете да докажете, че са за борба с епидемията". Това не са нови пари, не са допълнителни пари които тя разпределя. Това са си нашите европейски фондове", каза Горанов.    

Европейските пари ще могат да финансират част от разходите за апаратура на Министерството на здравеопазването и изплащането на допълнителните възнаграждения на тези медицински лица, които работят на първа линия.

Хотелиерите и ресторантьорите трябва да бъдат първите, които да се възползват от извънредното финансиране, каза министърът.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, каза пред БНР, че думите на Горанов не го успокояват. Според Драганов при така предложените от кабинета мерки в някои случаи е по-добре работниците да бъдат съкратени и да получават 60-те процента от възнагражденията си от Националния осигурителен институт, отколкото да се плащат от работодателя.

"Не е моментът да си говорим за демокрация", коментира още Горанов по повод ограничаването на някои права на гражданите по време на извънредното положение.

То е свързано с това "да създадем предпоставка за недобро разпространение на коронавируса, а не да създаваме ограничения".