Един от големите проблеми на пътуването по света - нещо, което повечето хора няма да правят в следващите месеци - е достъпът до мобилни данни.

Макар в ЕС таксите за роуминг да бе премахнат миналата година, излизането извън Съюза може да струва изключително скъпо, ако искаме да имаме интернет на смартфона си. И ако на Балканите цените на операторите са допустими - по 6-8 лв за няколкостотин мегабайта на ден за Сърбия, Северна Македония и пр., в други държави, като Турция, те стават абсурдни. За да имаме интернет в Истанбул, например, може да ни струва 50 лв за 50 мегабайта.

Китайската компания HMD Global, известна и като собственик на Nokia, представи свое решение на проблема - глобална SIM карта.

Тя е само за данни, но за сметка на това ще работи в (засега) над 120 страни в света и позволява свързване към 600 мрежи на мобилни оператори.

Базовият пакет струва едва 9,95 евро на месец. Но за тях получаваме различни пакети според групата държави, която посещаваме. В САЩ и Европа, както и още 41 други държави, трафикът е 1 GB. В държави от втората зона, сред които са Канада, Хонконг, Мексико и други - 500 MB. В по-малко посещаваните държави като Пакистан, Катар и Венецуела - само 250 MB.

Ако изчерпаме този лимит, можем веднага да си поръчаме същият само за 5 евро допълнително. SIM картата може да се ползва с всеки смартфон, а множество имат слотове за две, така че можем да си оставим активна основната, по която да ни се обаждат.