Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев призова управляващите да предприемат мерки, за да съхранят малкия и средния бизнес, които "създават 75 процента от работните места и 70 процента от добавената стойност в България".

"Малкият бизнес е жив организъм. Късната помощ често пъти не е помощ", изтъкна Кънев.

Малко след това той изрази недоумение относно силно критикувания законопроект за спекулата.

"Законът срещу спекулата? Комунистите, Боже, и те нещо да предложат, пък ГЕРБ се уплашили и го гласували", сподели той пред "Тази сутрин" по bTV.

Кънев отказа да коментира свадата между Борисов и Радев и предпочете да се фокусира върху двете кризисни ситуации, пред които е изправена България.

"На първо място, изправени сме пред здравна криза, на второ – пред свирепа икономическа криза на целия континент. Всяка държава и ЕС в цялост трябва да полагат огромни усилия. Това вече не е работа на щаба, а на политиците. Затова да не се допускат верижни фалити, спирала от задлъжнявания, счупване на обществения гръбнак – малкия и средния бизнес, сподели Кънев. – Трябва да се следват мерките да не се допуска авансов данък върху загубите."

Той подкрепя прилагането на данъчноосигурителната ваканция за малкия и средния бизнес.

"Следващата мярка е подкрепа на работните места. Следващата работа е пряката финансова подкрепа. Нека не измисляме топлата вода."

Той посочи, че в редица европейски страни вече са предприети сериозни мерки.

"Франция, Дания и Германия вече са нотифицирали. Австрия, Румъния, Гърция имат конкретни планове с конкретно финансиране", сподели той. "Очевидно България след толкова хвалби за финансова стабилност, и то основателни, може да си позволи 3 и 5 млрд. и ги има."

Кънев оповести, че в четвъртък в ЕП ще се гласуват около 1.5 млрд. лева за България и още толкова освободени пари от еврофондове, които се предоставят за борба с коронавируса и "изрично указание да помагаме на малкия бизнес".

"Незабавните свободни средства са 2,5 млрд. лева. Правителството трябва да заяви прозрачно кой лев къде ще отиде."

Кънев възропта срещу опита "да се противопостави малкият бизнес на пенсионери" или на "учителите, които правят чудеса".

"Да се нарича малкият бизнес олигарси, да се говори за майбаси. Това е дълбоко непознаване на българската икономика или много опасна манипулация."

Кънев многократно акцентира, че трябва да се следват съветите на медицинския щаб.

"Гешев си прави собствен щаб от милиционерската академия. Не може да има два щаба. Нали било война, тогава щабът трябва да е един. Който има здрава икономика, който запази заетостта, търговията и предлагането, той печели накрая войната, сподели Кънев. – Героизмът е на бойното поле, но войната се печели в икономиката, в тила."

Евродепутатът обяви, че след като се върнал от Брюксел, изкарал 2 седмици в пълна карантина в дома си.