Президентът на Федералния резерв Джеймс Булард прогнозира, че нивото на безработица в САЩ може да достигне 30% през второто тримесечие заради борбата с коронавируса, както и безпрецедентен спад на брутния вътрешен продукт от 50%, пише днес Bloomberg. 

Булард призова за спешна фискална подкрепа в размер на над 2,5 трилиона долара (с около 1,5 трилиона повече от вече обявената), за да се осигури евентуалното бързо възстановяване на САЩ. Според него ФЕД може да направи повече, за да гарантира функционирането на пазарите в този период на изключителна волатилност. 

"Има още много неща, които можем да направим, ако това е необходимо. Всичко зависи от това къде иска да стигне Конгресът. ФЕД от своя страна е поставил всичко на масата."

Тежката оценка на Булард за най-голямата икономика в света подчертава критичната необходимост Конгресът и Белият дом бързо да намерят споразумение за мащабна програма за помощ. През миналата седмица Федът рестартира програмите за финансова криза от 2008 г., за да помогне на търговските пазари и да намали лихвите почти до нулата. Обеща и да увеличи притежанията си от държавни ценни книжа с най-малко 500 милиарда долара и ипотечни ценни книжа с най-малко 200 милиарда долара.

"Целта трябва да бъде да поддържаме всички - домакинствата и предприятията, жизнеспособни с подкрепата на правителството. Това е огромен шок и ние се опитваме да се справим с него, като го държим под контрол."

Булгард обясни, че подкрепя всички монетарни и парични политики на централната администрация и каза, че САЩ трябва да направят всичко, за да излязат по-силни от кризата.

"Напълно глупаво е да загубим която и да е индустрия заради един вирус. Защо бихме искали да го направим?"