Канада обяви, че няма да допусне отбора си до участие в Олимпийските игри в Токио (24 юли - 9 август) заради риск от зараза с коронавирус. Вчера Япония за първи път призна, че обмисля поне отлагане с четири седмици, 40 дни или повече. Изявлението бе на премиера Шинцо Абе. Страната вече разглежда няколко варианта.

В Канада решението е взето от парламента. Страната на кленовия лист призовава МОК и Световната здравна организация да преместят най-големия спортен форум за следващата година. Същото се отнася за Параолимпийските игри, които започват веднага след края на Олимпийските.

Малко по-късно се присъедини Австралия, в която решението е на местния Олимпийски комитет.

Редица спортни организации и отделни състезатели също призовават за отмяна на Игрите. Най-силни са гласовете от средите на леката атлетика - в САЩ, Великобритания, Австралия и т.н. Към хора се присъедини и шефът на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу. Той е написал пространно писмо до МОК, в което аргументирано е обяснил мотивите си. 

Доскоро Япония и Международният олимпийски комитет тотално отхвърляха апелите. Снощи МОК заяви, че отлага решението си с четири седмици, в които ще продължи да следи ситуацията.

Досега Олимпийски игри не са местени в мирно време. През 1940 г. те са отменени заради Втората световна война. Трябвало е да се проведат в Токио. Досега страната е вложила над 25 милиарда долара, като половината от тях са за спортни обекти и друга инфраструктура. Това е рекордна инвестиция за Игри.

Канада не е фактор в лятна олимпиада така, както в зимна, но подобрява представянето си и като успехи, и като присъствие. Преди четири години в Рио де Жанейро зае 22-ро място в общото класиране и на 20-о по медали с четири златни, три сребърни и 15 бронзови. Участваха 314 спортисти в 27 спорта.

При Австралия балансът в Рио 2016 беше 8 златни, 11 сребърни и 10 бронзови отличия от 421 атлети в 26 дисциплини. Страната е сила в плуването и спортовете с лодки.