Кризата с коронавируса може да струва на Германия над 500 милиарда евро (535 милиарда долара) и над 1 милион работни места, съобщи днес мюнхенският институт за икономически изследвания "Ифо" (Ifo), цитиран от ДПА, пише днес БТА.

Загубите вероятно ще надхвърлят всички суми, отчитани в Германия при кризи и природни бедствия през последните десетилетия, посочи в съобщение Клеменс Фюст, ръководител на влиятелния институт.

В зависимост от сценария икономиката може да се свие със 7,2 до 20,6 процентни пункта. Това отговаря на загуби от 255 до 729 милиарда евро, допълни той.

Очакват се големи сътресения на пазара на труда, коментира Фюст. По оценки на "Ифо" 1,8 милиона служители могат да загубят работа, а 6 милиона може да се наложи да работят на съкратено работно време.

Очаква се днес германското правителство да приеме широкомащабни икономически мерки, включително значителна защита за компаниите, служителите и клиниките. Наемателите ще бъдат защитени от изгонване, ако имат финансови проблеми заради кризата. Мерките могат да се превърнат в закон още в петък с ускорена процедура.

Очаква се правителственото заседание да бъде ръководено от вицеканцлера и финансов министър Олаф Шолц, тъй като канцлерът Ангела Меркел е под карантина у дома си и ще участва в срещата чрез видеоконферентна връзка, съобщи днес правителствен говорител.