Изненада - въпреки декларирания от два дни привиден консенсус между ГЕРБ, БСП и ДПС за подкрепа на ветото на президента Румен Радев върху два текста от Закона за мерките и действията и мерките в извънредното положение, в парламента не се събраха нужните 121 гласа за това. При повторно гласуване на самите спорни разпоредби -  за замразяването на цените на всички стоки и заплахата от затвор за "невярна информация" - те все пак отпаднаха.

При вота на текста на ветото в подкрепа на мотивите на държавния глава гласуваха 118 депутати, 15 бяха на обратното мнение, а 56 се въздържаха. Сметките показват, че БСП и ДПС са гласували единодушно в унисон със заявките си отпреди това. "Пробивът" е при ГЕРБ, защото едва 35 са гласовете "за" ветото, двама депутати са поискали и спорните текстове, върнати от Радев, да останат в сила, а мнозинството избраници от партията се въздържат - 53-ма. 

"Шарено" бе и гласуването на "Обединени партиоти", но това бе заявено преди това от трибуната на парламента и се очакваше. От "Воля" пък не бяха дошли на работа днес.

Веднага след това всеки от оспорените от Румен Радев текстове бе заличен с изрично гласуване и така в крайна сметка целта на ветото все пак бе постигната.

Гласуванията бяха предхождани от дручасови дебати. Закономерно - не по същество в по-голямата част от времето.

И ГЕРБ, и "Обединени патриоти" не пропуснаха да нападнат държавния глава заради речта му от вчера при съобщаване на мотивите му да върне два текста от закона.  

Оказа се, че и по същество на текстовете консенсусът не бил пълен - депутатите от ВМРО отказаха да гласуват "за" ветото и обявиха, че ще внесат промени в "извънредния" закон - и заради "фалшивите новини", и заради мерки срещу т.нар. спекула. От НФСБ пък декларираха, ще гласуват "за", но "с отвращение".

Даниела Дариткова от ГЕРБ зададе първа тон на дискусията, обявявайки как привържениците на партията били против подкрепа за вето на Румен Радев, защото "демаркационните линии и разделението бяха начертани именно от президента".

После заяви по адрес на "замразените цени", гласувани от ГЕРБ, че предложението на БСП било първо отхвърлено, а после подкрепено "заради желанието да се приведе по-бързо в действие Законът за извънредното положение". Не стана ясно как точно според нея приемането или отхвърлянето на въпросния текст, внесен от опозицията, влияе на влизането в сила на закона - чисто процедурно това няма никакво отношение.  Дариткова защити и промените в НК, засягащи "невярната информация за заразна болест", които обаче ще зачеркне, както иска държавният глава. После декларира:

"Не е време за политиканстване, ежби и опит от всичко да се произведе политически дивидент. Не е важно кой ще направи най-ефектното изказване от парламентарната трибуна, а какво практически се случва от нашите решения. Сигурно може да се справяме и по-добре, но аназилите ще оставим за бъдещето. Сега е време за незабавни решителни мерки. Приоритетът трябва да бъде опазването на живота". 

В течение на дебатите няколко депутати от ГЕРБ - например Тома Биков и Александър Иванов, се извиниха, че са подкрепили "тази глупост" със замразените цени. Това обаче се случи едва след като Крум Зарков от БСП призна, че въпросните предложения не са били достатъчно прецизни и затова ще се съобразят с ветото. Но за разлика от БСП, от ГЕРБ изобщо нямаха позиция по темата по време на обсъжданията, а просто първо отхвърлиха, а после "на тъмно" и без обяснения подкрепиха. 

Други - като Александър Ненков пък не се извини - защото гласуването било "в името на това да търсим пресечни точки и да покажем на гражданите, че ние и те сме в една лодка в тази криза".

"Това е ваша патологична черта. Никога не казвате "сгрешихме, не ви чухме". Ако го казвахте, щяхте да сте по-убедителни. Все друг е виновен. А по темата за спекулата вие просто нямахте позиция", заяви преди това Зарков.

И добави, че БСП ще внесе нови текстове, които да третират риска от спекула в кризисна ситуация. 

Корнелия Нинова отново направи ревизия на "извънредния закон" и обобщи, че кредитът на доверие, даден на властта, когато всички в Народното събрание подкрепиха въвеждането на извънредно положение, е изчерпан, защото извън социалната изолация и мерките за карантина, други мерки - за социална грижа за хората и подкрепа на икономиката - няма.

Социалистът Георги Свиленски по темата "спекула" обвини директно премиера Бойко Борисов в лъжа, защото във вчерашния ден твърдеше, че до приемането на въпросното предложение на БСП се стигнало, след като Дариткова му звъннала да му каже, че от левицата щели да напуснат залата. Свиленски отрече да е имало подобни разговори, призова и Дариткова, и присъстващите министри да кажат нещо по темата. Те се въздържаха. 

По другия текст - за искането да се въведе затвор до 3 години и солена глоба за разпространена "невярна информация" за заразна болект - тази и или друга, също предизвика реакции. 

Социалистът Александър Симов обяви, че изречението "Сега не е време да мислим за демокрацията" (по министър Владислав Горанов - б.р.) е създало повече напреженеие, отколкото "която е да е фалшива новина в който и да е сайт", свързана с коронавируса. По думите му фалшиви новини да се борят с промени в Наказателния кодекс е като да се лекува пациент с удар с чук по главата. А реалната битка е чрез подкрепа на качествената журналистика. 

Репликата му бе по адрес на Александър Сиди от ВМРО (Обединени патриоти"), който обяви, че партията му е "против" ветото - единствена, както стана ясно в последствие. Хората на Красимир Каракачанов обявиха, че ще продължат да искат промени в законодателството за фалшивите новини, а вместо предложението на БСП за спекулата, залата е трябвало да подкрепи мерките на ВМРО. Предложението бе министърът на икономиката да има право да определя потребителска кошница от продукти, за които да има таван за надценката. 

За разлика от ВМРО, депутатите от НФСБ в лицето на Борис Ячев, декларираха, че ще "подкрепят ветото, но с отвращение", атакувайки Румен Радев по примера на колегите си от ГЕРБ.