Руският премиер Михаил Мишустин днес даде на властите пет дни да разработят система за проследяване на хора, имали контакт със заразено лице с коронавирус. Това ще става чрез използване на данните за геолокацията на мобилните телефони, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Чрез новата система на хората ще бъде изпращана информация, ако са имали контакт с някого, който е инфектиран. Същата информация след това ще бъде изпращана и до специален регионален щаб за борба с разпространението на коронавируса.
Кремъл заяви, че мярката е законна и е част от набор от мерки, които Русия взема, за да спре разпространението на вируса.
Мярката предвижда да бъдат проследявани "гражданите, които са имали досег с пациент с новата коронавирусна инфекция, въз основа на информацията от клетките на мобилните оператори за геолокацията на мобилния телефон на дадения човек. Това ще позволи гражданите да бъдат уведомявани (по телефона), ако са имали контакт с човек, страдащ от новия коронавирус, изпращайки им съответните съобщения за необходимостта от самоизолация", посочи руското министерство на комуникациите.
В Русия, където действа временна забрана за влизане на чужденци на нейна територия, дотук има 438 потвърдени случая на коронавируса и един свързан с вируса смъртен случай - по-малко от много други европейски страни, отбелязва Ройтерс.

От днес в градския транспорт в Москва започнаха да премахват функцията за отваряне на вратите чрез натискане на бутон, на фона на разпространението на новата коронавирусна инфекция. Мярката се отнася за целия градски транспорт в руската столица. Това съобщиха на пресконференция днес ръководители на транспортни предприятия, цитирани от ТАСС.