Съветът на ЕС преминава към приемане на решения „на подпис“, или чрез писмена процедура. Причина са затрудненията, свързани с коронавируса.

Временно отпада изискването страните членки на ЕС да постигнат единодушие дадено решение да бъде прието отсъствено и писмено. Държавите ще изпращат протоколи, в които ще съобщават как гласуват по дадено предложение.

Договорите на Съюза предвиждат министрите да присъстват физически на заседание в Брюксел или Люксембург, за да може Съветът на ЕС да приеме решение. В отделни случаи обаче се допуска взимането на решения „на подпис“, ако всички страни са съгласни.

Заради ограниченията за пътуване Съветът на ЕС този месец прекъсна заседанията в Брюксел и премина на видеоконферентни връзки. Това се наложи, след като бе затруднено постигането на кворум на заседанията, свикани по обичайния ред.

На 26 март Европарламентът за първи път ще използва възможността за гласуване от разстояние. Депутатите, които не успеят да пристигнат за 12-часовото заседание в Брюксел, ще гласуват там, където се намират, и ще изпратят протоколите в ЕП. Извънредната сесия бе свикана, за да бъдат спешно приети мерките, предложени от Европейската комисия за преодоляване на икономическите последици от епидемията.

Същевременно коронавирусът взе първата си жертва в евроинституциите. Починал е 40-годишен служител на Европарламента, предаде АФП. Става дума за италианец, работил в отдела по компютърна поддръжка.