Как реагира Европа на заразата? И какво ни предстои?

Отговор на тези въпроси опита да даде един от водещите европейски вирусолози и специалисти по микробиология Александър Кекуле, който е и директор на Института по микробиология на университета в Хале.

Пред бТВ Кекуле призова за план Б, а не за директно копиране на китайския модел за справяне с CODIV-19 и посочи, че ако сега сме в криза заради коронавируса, то до няколко седмици кризата вече ще е и икономическа. Специалистът не смята, че всичко ще приключи до няколко седмици. 

"Всъщност тук, в Европа, не сме особено подготвени. Въпреки че започнахме така да се каже от "полпозишън" – имахме много време да се подготвим, знаехме много добре какво ще се случи, разполагахме с тестове за новия вирус. Но не използвахме това време", смята Кукеле.

"Честно казано, не смятам, че всичко ще приключи за 2-3 седмици", прогнозира директорът на Института по микробиология на университета в Хале.

Оттук и проблемът с настоящата "карантина", по точно - мерки за социална дистанция, посочи той. - "Това е много труден въпрос и политиците все още нямат отговор."

"Психологически е много трудно. Едно е да кажем на хората да си стоят вкъщи и да ги помолим да правят или да не правят определени неща. Друго е обаче да отговорим на въпроса колко дълго ще продължи това", заяви Кекуле.

И призова:

"Нуждаем се от план Б. А именно: Какво ще правим след 4 седмици например, когато заразата все още няма да е преодоляна, но ще имаме и друг проблем?

Очевидно не можем да стопираме икономиката и социалния живот за повече от няколко седмици.

В края на краищата 1 на 200 души умира и това не е ебола", споделя вирусологът.

По думите му в Европа, или поне в някои европейски страни, се опитваме да копираме китайския модел. Защото безспорно в Ухан и в другите части на Китай предприетите антиепидемиологични се доказаха като успешни.

"Но не трябва да забравяме, че ние сме демократични държави с демократични правителства. В Европа нещата стоят различно", отбеляза Кекуле.

"Така че наистина бих препоръчал не просто да копираме някакъв модел, който е проработил в Китай, а да потърсим устойчиви решения", посочи в заключение директорът на Института по микробиология на университета в Хале.