Страхът на хората от невидимия враг – вирусите – е стар като света. За чума се говори още в „Илиадата“. Ролята на изкуството е да преработи страха чрез художествената интерпретация, да го смали и да даде надежда.

Събрахме десет филма, посветени на битката срещу различни по произход зарази. Филмите не са пророчества, а художествени интерпретации на скритите опасения на цялото човечество, които понякога се сбъдват. Сценариите са различни, героите са обикновени хора като всички нас. Поуката от всички тях е, че щастливият край е възможен, стига да вярваме в себе си.

1. „То идва през нощта“ на Трей Едуард Шулц (2017)

Трилърът се развива в свят, в който бедствие (вероятно вирусна епидемия) е унищожило цивилизацията. Едно семейство опитва да се скрие в гората, но млада двойка пожелава да отседне при тях. Филмът поставя въпроса докъде може да се вярва на непознати, когато става дума за колективна отговорност. Тъкмо недоверието внася заразата в къщата и вещае унищожението на всички вътре. В главната роля е Джоел Еджъртън, участва и Кристофър Абът.

2. „Ад“ на Рон Хауърд (2016)

Когато през 2013 г. Дан Браун публикува „Ад“, поредния роман с приключения на Робърт Лангдън, той създаде истински фурор на книжния пазар (както с всяка своя книга от години насам). Три години по-късно Рон Хауърд направи екранизация с участието на Том Ханкс и Фелисити Джоунс. Според сюжета маниакът милионер Зорбист създава вирус, който се разпространява лесно по въздуха. Целта му е да прочисти половината от населението на планетата, тъй като вярва, че в момента тя е на прага на разрухата заради пренаселване. Докато екип от последователи на Зорбист и представители на СЗО са по петите му, Лангдън разрешава редица загадки и открива къде ще бъде пуснат вирусът.

3. „Z-та световна война“ на Марк Форстър (2013)

Джери Лейн (Брад Пит), бивш служител на ООН, и семейството му попадат в обичайното задръстване в големия град, когато разбират, че това не е обикновен трафик. Подозренията му се оказват верни, когато в града настъпва истински хаос. Смъртоносен вирус, който се разпространява чрез ухапване, превръща здрави хора в зомбита с животински инстинкти. Докато пандемията заплашва да обхване цялото човечество, Лейн повежда разследване, за да открие откъде започва инфекцията.

4. „Заразяване“ на Стивън Содърбърг (2011)

Бет (Гуинет Полтроу) се завръща в Минеаполис след командировка в Хонконг. Умората, която изпитва след полета, се оказва яростен вирус. Два дни по-късно тя умира в реанимацията, а лекарите не могат да дадат обяснение на съпруга ѝ (Мат Деймън) каква е причината за смъртта ѝ. Скоро се появяват още случаи, а мистериозният вирус мутира. Смъртните случаи нарастват. Също като в ситуацията с коронавируса, блогър активист (Джъд Лоу) настоява, че обществото не получава цялата информация.

5. „Слепота“ на Фернанду Мейрелеш (2008)

Филмът показва какво се случва с човечеството, когато вирус, засягащ човешкото зрение, се разпространи по цял свят. Продукцията е базирана на книгата на Жозе Сарамаго. В главната роля е Джулиан Мур, участват още Марк Ръфало, Дани Глоувър и Сандра О.

6. „Repo! The Genetic Opera“ на Дарън Лин Боусман (2008)

Готическият рокмюзикъл е базиран на спектакъл от 2002 г. и рисува стиймпънк свят, в който епидемия поразява различни човешки органи. Действието се развива в бъдещето, когато огромна корпорация управлява всички трансплантации на света. На земята върлува вирус, който атакува различни органи, те спират да функционират, затова и бизнесът процъфтява. Клиентите, които не си плащат след извършената операция обаче, са преследвани от представители на корпорацията, готови да си върнат присадения орган. И в сценичния мюзикъл, и в екранната му адаптация участва Парис Хилтън в ролята на наследница на корпорацията, обсебена от пластичната хирургия.

7. „Аз съм легенда“ на Франсис Лорънс (2007)

Генетично модифициран вирус, предназначен за лечение на рак, става причина за масовата гибел на човечеството и неговото почти напълно заличаване от лицето на Земята през 2009 г. Последствията от заразяването са катастрофални за хората, превръща ги в агресивни убийци с животинско поведение. Малък процент от хората създават естествена имунна защита от вируса. Един от тях е Робърт Невил (Уил Смит) – военен вирусолог, живеещ в напълно опустелия Ню Йорк през 2012 г. Той се опитва да намери лек за вируса в лаборатория в собствения си дом, изправяйки се пред предизвикателството да спаси човешкия род от изчезване.

8. „28 дни по-късно“ на Дани Бойл (2002)

Силно заразен вирус превръща хората в брутални, неосъзнати създания. Акция на природозащитници води до освобождаването на шимпанзета, използвани за тестове в лаборатория, което поставя началото на епидемия. Двадесет и осем дни по-късно куриерът Джим (Килиън Мърфи) се буди от кома след преживяна катастрофа. Разхождайки се из обезлюдения Лондон, Джим става свидетел на безредици и опити за евакуация. Нападат го заразени хора, но е спасен от двама младежи – Марк (Ноа Хънтли) и Селена (Наоми Харис). Марк умира, но Джим и Селена откриват още двама оцелели от заразата – таксиметров шофьор и дъщеря му. Четиримата се натъкват на радиосъобщение, обещаващо спасение и сигурност в района на Манчестър, и решават да тръгнат на север. Когато пристигат, разбират, че зад съобщението стоят само група войници, търсещи жени за сексуални робини.

9. „Зараза“ на Волфганг Петерсен (1995)

Опасен вирус, който се разпространява по въздуха, заплашва цивилизацията. Заразата тръгва от Калифорния, където е пренесена от африканска маймуна, нелегално вкарана на територията на САЩ. За да ограничи заразата, правителството събира най-добрия екип от лекари, сред които експертът по заразни болести (Дъстин Хофман) и бившата му съпруга (Рене Русо). Вирусът се разпространява и държавата има нужда от намесата на армията. Това обаче усложнява работата на лекарите, които се състезават със смъртта.

10. „Дванайсет маймуни“ на Тери Гилиъм (1995)

 

 

Научно-фантастичният филм на един от основателите на „Монти Пайтън“ и с участието на Брус Уилис в ролята на затворника Джеймс Кол пренася зрителите в 2035 г. Коул е временно освободен от наказанието си, за да се върне назад във времето и да направи всичко възможно, за да избегне унищожителна чума. Вирусът вече е убил половината от населението на Земята, а другата половина живее под земята, тъй като въздухът е токсичен. Връщайки се в 1990-а, шест години преди началото на заразата, Коул скоро постъпва в психиатрична клиника, защото предупрежденията му звучат налудничаво. Там той среща доктор Катрин Райли (Маделин Стоу) и Джефри Гойнс (Брад Пит) – лудия син на популярен специалист по заразни болести (Кристофър Плъмър). Властите решават да изтеглят Коул отново в 2035 г. и този път го пращат директно в 1996-а. Той отвлича доктор Райли, за да я накара да му помогне. Героят на Уилис открива графити, които са създадени от организацията „Армията на дванайсетте маймуни“. Докато Коул навлиза все по-дълбоко в разплитането на загадката, той започва да чува гласове и в крайна сметка губи разсъдъка си. В това състояние той трябва да установи дали Гойнс, очевиден лунатик, държи ключа към пъзела.

Площад Славейков