Германското правителство ще се върне към спестовната си политика, след като коронавирусната криза приключи, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер днес, цитиран от Ройтерс. Той добави, че най-голямата икономика в Европа се е ангажирала да изплаща сега натрупания дълг от 2023 г. нататък.

Германия в понеделник договори пакет на стойност до 750 милиарда евро (812,25 милиарда долара) за смекчаване на щетите от избухването на заразата от коронавирус. Берлин прави нов дълг за първи път от 2013 г.

„След като кризата приключи - и се надяваме, че това ще стане след няколко месеца, ще се върнем към политиката на икономии и възможно най-скоро към балансираната бюджетна политика“, каза той.

Германия заема парите при благоприятни условия на капиталовия пазар, добави Алтмайер.

„Условията са толкова благоприятни, защото всички вярват в нас и се доверяват, че ще правим това само докато е необходимо“, каза той.

Правителството очаква пандемията да потопи икономиката в рецесия. Министърът на финансите Олаф Шолц заяви, че последните му бюджетни планове се основават на предположението, че брутният вътрешен продукт ще се свие с приблизително 5% през тази година.

Германия има 27 366 потвърдени случая на коронавирус, а 114 души са починали, съобщи във вторник Институтът за инфекциозни заболявания "Роберт Кох".

Френското правителство състави списък на компаниите, които може да се нуждаят от държавна подкрепа, вариращи от капиталова инжекция до пълна национализация, заяви финансовият министър на Франция.

Брюно льо Мер заяви пред радио „Енфо“, че не може да даде имената на компаниите в списъка, но че те знаят, че могат да разчитат на подкрепата на правителството.

„Национализацията очевидно е крайна мярка, но това е нещо, което не изключваме“, каза Льо Мер, сравнявайки сегашната икономическа криза с Голямата депресия от 1929 година.