Десетки медии днес избухнаха с "новина" - смъртен случай в Китай от хантавирус, друг РНК вирус със симптоми, подобни на тези на COVID-19.

Ще забележите обаче, че големите световни медии за момента игнорират новината напълно целенасочено. Причината е, че макар да има известни прилики с новия коронавирус, хантавирусът е различен по ключови характеристики и няма опасност за пандемия от него.

Хантавирусите (които са десетки) имат подобни симптоми - висока температура, кашлица, мускулни болки, задъхване. Но и главоболие, летаргия, болки в стомаха и бъбречна недостатъчност. Те могат да са изключително смъртоносни и могат да имат дълъг инкубационен период - по-дълъг дори от този на коронавируса, според данни на СЗО и Eвропейският център за контрол на болестите.

Хантавирусите причиняват два опасни синдрома - xеморагична треска с бъбречен синдром и xантавирусен сърдечно-белодробен синдром. Първият е установен по време на Корейската война през далечната 1950 г., вторият - през 1993 г. в САЩ.

Но далеч по-важни са разликите им спрямо новия коронавирус.

Хантавирусите се предават от слюнката, урината и изпражненията на гризачи. И не могат да се предават от контакт между хора. С едно изключение - andes orthohantavirus, който е открит в Южна Америка. При него е установено възможно преминаване между хора след обмяна на слюнка или продължителен човешки контакт.

Основно заразените са хора в провинциалните райони, които работят в агрикултурната сфера и имат контакти със заразени гризачи.

За хантавирусите има ваксини. Те не са одобрени от СЗО, но се разработват от 1990 г. насам. Всяка година 2 млн. души в Китай са ваксинирани. Това е намалило случаите на хантавируси в страната до по-малко от 20 000 през 2007 г. Ваксина за друг вид хантавирус се използва масово и в Южна Корея и според корейските здравни власти е ефективна.

В Европа има основно два хантавируса - Puumala и Dobrava. И двата са с ниска смъртност - под 0,5%, и заразен човек не може да инфектира здрав.

През последното десетилетие има няколко случая на големи групи заразени с хантавируси по света, като броят им е много разнообразен. Причината за това е, че става дума за отделни огнища на зараза в даден район, в който вирусът е плъзнал сред местните гризачи. В някои случаи по други причини пък има увеличение на популацията на самите гризачи. 

В Канада през 2015 г. има само 109 потвърдени случая, от които 70% са хора, работещи във ферми. В САЩ от 1995 до 2017 г. има само 728 случая. Само за 2017 г. в Германия има 1713 случая, но през 2018 г. - само 235, а през 2019 г. - отново над 1200. Зарази е имало и в Мексико и Южна Америка, отново с ограничен брой случаи и без разпространение. Последно СЗО съобщава за 21 случая в Аржентина и 103 случая в Панама от януари 2019 г.

Накратко - хантавирусите са едни от множеството РНК вируси, с които хората се заразяваме от животни и които могат да са изключително опасни, но са познати от десетилетия, не могат да доведат до масова епидемия и имаме налице както ваксини, така и добре разработени протоколи за лечение на синдромите, които причиняват.