Близо 2 часа трябва да чакат камионите със стоки, за да преминат границата между Румъния и България, съобщи говорителят на Еврокомисията Стефан де Кеерсмаакер.

„Има няколко граници, на които се чака средно около два часа. На базата на информацията, с която разполагаме, изглежда, такава е ситуацията на границите между Словения и Хърватия, между Румъния и България, както и между Унгария и Румъния“, каза той.

Говорителят обаче допълни, че след огласените вчера насоки на ЕК за „зелените“ коридори вече няма вътрешни граници, на които тировете да чакат по 4 часа.

Създаването на коридорите цели да бъде осигурено безпрепятственото преминаване на товари със стоки и лекарства през границите между страните членки на ЕС. Немалко от тях възстановиха временно граничния контрол поради епиемията от коронавирус.

Насоките повеляват камионите да преминават от една в друга страна за не повече от 15 минути. За целта проверките трябва да бъдат минимални и да отнемат възможно най-малко време.

Коридорите са част от Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). На нея са разположени два български ГКПП – Видин и Кулата.