Европол подкрепи през изминалите седмици глобална операция срещу трафика на фалшиви лекарства с участието на 90 държави.

Това обяви днес председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Заловени са над 4,4 единици фалшиви лекарства в световен мащаб. Разбити са 37 организирани криминални групи, извършени са 121 ареста. Премахнати са 2500 линка, сайтове, социални медии, пазари онлайн и реклами.

Престъпниците следят действията ни онлайн в момент, в който прекарваме повече време пред компютрите, тъй като сме принудени да стоим у дома заради коронавируса, предупреди Фон дер Лайен. Те се опитват да печелят от страховете на хората от заразата.

„Моля, проверявайте дали сайтовете наистина се поддържат от организации, на които може да се има доверие. Не качвайте приложения, които обещават да следят симптомите ви или разпространението на вируса, премисляйте многократно какво лекарство купувате онлайн и откъде идва то. Ако бъде създадена ваксина срещу коронавируса, вашето правителство и обществените институции ще съобщят това. Ще знаете за него от източници, на които може да се има доверие“, каза председателката на ЕК.

Според правоприлагащите агенции на ЕС киберпрестъпността се е увеличила покрай пандемията. Масово онлайн се продават фалшиви лекалства, спрейове за дезинфекция и „чудодейни“ цярове. Най-често предлаганите в мрежата продукти са фалшивите защитни маски.