Проф. Коста Костов, председател на научния съвет за коронавируса, отрече тази сутрин да има неразрешими противоречия или съперничество между него и оперативния щаб за това как да се правят тестовете на населението.

"Смятам, че противопоставянето изкуствено се раздуха вчера", каза Костов. "Тази конфронтация е деструктивна, тя не води до успех... Води се мъжка битка, можем да излезем от нея само заедно."

Той каза, че колегата му от експертния медицински съвет доц. Атанас Мангъров "категорично не беше разбран добре", що се отнася до становището на последния за изследване на по-широки групи хора.

По думите на Костов "не се касае за масово тестване", а за извършване на повече тестове по "много строго определени критерии".

Той каза, че става дума за "скринингови тестове, а не диагностични".

"Разликата между бързите и PCR тестовете е като между метлата и прахосмукачката. Ако раздробиш една бисквита и я пуснеш на земята, метлата е бързият тест, а прахосмукачката е PCR тестът. С прахосмукачката обираш всичко, с метлата - най-едрите парчета, но след това можеш да кажеш кой след това да бъде тестван и кой да си отиде у дома", обясни проф. Костов.

Той добави, че "масовото тестване" "не е позиция на съвета и на доцент Мангъров".

Експертният съвет ще обяви в близките дни критерии, по които според него трябва да се извършват тестовете. 

"Имаме допирни точки, трябва ни съвсем малко, за да решим противоречията",  каза Костов.

Той каза, че съветът не иска да се меси в решенията на правителството и на щаба, а само да дава съвети.

Костов обяви, че ще излъчи двама представители на съвета, които да се срещнат с щаба и да изяснят "противоречията".

Костов не отрече, че е имало противоречия между него и шефа на щаба, проф. Венцислав Мутафчийски, които той нарече "мъжка битка, от която и двамата излязохме победители".

"Всичко между нас е минало и сега сме в една битка в една армия", добави той.