Белият дом и Сенатът постигнаха споразумение по плана на стойност 2 трилиона долара за смекчаване на икономическия ефект от коронавируса в САЩ, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

"След продължителни дни интензивни преговори Сенатът постигна споразумение между двете страни (демократи и републиканци - бел. ред.) по исторически план за подкрепа на икономиката срещу тази пандемия. Ще одобрим текста по-късно днес", заяви сенаторът републиканец Мич Макконъл.

След това текстът ще трябва да бъде гласуван в Камарата на представителите, където мнозинство имат демократите, и да бъде обнародван от президента Доналд Тръмп.

Още преди сделката да бъде обявена, американските борсови пазари реагираха и изстреляха основните индекси в небето. Dow Jones, който се счита за основен индикатор на състоянието на икономиката, отбеляза най-големия си дневен ръст от 1933 г. S&P 500 пък подобри рекорд от 2008 г., времето преди финансовата криза. Все пак експертите предупреждават, че пазарите са волатилни и нови сътресения са напълно възможни.