Шест социални и икономически мерки за подпомагане на хората и бизнеса в условията на риск от зараза с коронавирус предлагат от "Демократична България". Сред тях - разширяване на кръга от работодатели, които могат да се възползват от мярката държавата да поеме 60% от заплатите на работниците срещу 40% и осигуровки от фирмите, застраховка "Живот" за медицинските работници, разсрочване на сметки за услуги и вноски по кредити. 

80% от заплатата да се поема от държавата

"Похвално е, че държавата реши да поеме 60% от заплатите на служителите в доказано засегнати сектори, така че те да не бъдат съкратени. Считаме обаче, че така определеният размер от 60% не е достатъчен стимул за запазване на работните места и ще намали полезния ефект на мярката. Освен това с приетото постановление обхватът на работодателите, които могат да ползват компенсациите, е силно ограничен и касае само тези сектори, чиято дейност е изрично забранена с държавен акт", заявяват от "Демократична България".

Затова предлагат повишаване на помощта от държавата до 80 на сто от заплатата при запазване на ангажимента на работодателя да не съкращава работници и да допълва дохода, плащайки осигуровки, както и да се разшири обхватът на фирмите, които могат да се възползват, тъй като при настоящото предложение на властта "неподкрепени остават редица сектори на индустрията, пряко засегнати от свързаността на производствените вериги". Решението кои още сектори трябва да бъдат подкрепени да се взема с решение на Тристранния пакт. 

Разсрочени кредити за физическите лица до края на кризата

Разсрочване на вноските по кредити за физически лица, останали без работа или с намален доход, иска още извънпарламентарното обединение. Според формацията държавата трябва да гарантира вноските по главница и лихва за година напред, така че търговските банки да не е нужно да ги преквалифицират. Размерът на вноските трябва да се договори с търговските банки, но "разсрочването трябва да е не по-малко от 75% при пълна загуба и 50% при намалени доходи". Друга мярка е за период от 3 месеца лихвите по бързи кредити да са в размер до максимум 2%. 

"Забраната на запорите и на начисляването на наказателни лихви до изтичане на извънредното положение, която бе приета в "извънредния" закон от парламента, е добра стъпка, но не покрива риска те да бъдат потърсени в пълен размер непосредствено след изтичане на извънредното положение", казват още от ДБ. 

Разсрочване на сметки за бита и телекомуникации

Въпросната мярка да важи не само за битови потребители, но и за микрофирми, като се гарантира, че няма да им бъде спирана услугата - подаване на ток, вода, газ, телекомуникации, предлагат от ДБ.

Ангажимент за непрекъсване на ток и вода при забавяне на плащане вече поеха електроразпределителните дружества и ВиК, със закона за извънредното положение бе увеличен и срокът за плащане - от 10 на 20 дни. Заради надомните офиси и онлайн обучението обаче същото да бъде договорено и с операторите и интернет доставчиците, настоява извънпарламентарната опозиция. 

Застраховка "Живот" за медиците

От ДБ одобряват решението на държавата за допълнително възнаграждение в размер на 1000 лева към заплатата на всички медицински лица, участващи в борбата с коронавируса. Но смятат, че за тях трябва и допълнителна грижа, като предложението е държавата солидарно да поеме техния риск и да сключи застраховки „Живот“ с покритие от най-малко 150 000 лева за всяко медицинско лице, работещо на първа линия в борбата с пандемията.

Помощ за пенсионери и горещи линии за бременни и срещу домашно насилие

Временна допълнителна финансова помощ в размер на 70 лв. месечно за всички пенсионери, чиито пенсии са под прага на бедността, като помощта да се изплаща поне три месеца, искат още от ДБ. Според тях това ще подпомогне пенсионерите поне за периода на овладяване на епидемията да не се лишават от необходимите лекарства и от здравословна храна, така важни за укрепване на имунитета и намаляване на риска от заболяване.

"Ограниченията в придвижването и общуването са особено рискови за бременните жени и жертвите на домашно насилие. За да има към кого да се обърнат те, предлагаме да бъдат разкрити горещи линии  „Домашно насилие“ и „Бременни в нужда“. В условията на социална изолация тези телефонни линии, обслужвани от психолози и акушер-гинеколози, биха могли да предлагат съвети и и конкретна помощ", настояват още от ДБ.