Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента е обезпокоена заради предложените промени в наказателното право на Унгария за пресичане на епидемията от коронавирус.

Депутатите призовават Еврокомисията да прецени дали тези мерки съответстват на основните ценности на ЕС.

„Всички държави в ЕС носят отговорност за спазването и защитата на основните права, върховенството на закона и демократичните принципи, дори в трудни времена“, се казва в съобщение на парламентарната комисия.

Според евродепутатите загриженост буди фактът, че след последните събития в Унгария правителството иска да разшири изпълнителната си власт, за да управлява с укази, докато страната остава в състояние на опасност. Това изтъква председателят на комисията Хуан Фернандо Лопес Агилар.

„Наясно сме, че държавите в ЕС са отговорни за защитните мерки в тези трудни времена, но те винаги трябва да осигуряват и защитата на основните права, върховенството на закона и демократичните принципи“, изтъква той.

Унгарското правителство внесе вчера законопроект, който, ако бъде приет, ще разреши на изпълнителната власт да управлява с укази. Въпреки че парламентът в Будапеща не одобри предложението, управляващият съюз между ФИДЕС и Християндемократическата народна партия все още може да прокара законопроекта идната седмица със своето мнозинство от две трети, се посочва в съобщението.