Въоръжени бойци не пропускат от 21 март през КПП в Донецка и Луганска област патрулите на Специалната мисия за наблюдение (СММ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Това се казва в разпространено днес изявление на говорителя на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Отрязан е достъпът на наблюдателите до районите, които са извън контрола на украинското правителство. Отделно е затруднено преминаването на служители на агенциите на ООН, на неправителствени организации и на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК).

От ключова важност е Русия и подкрепяните от нея въоръжени формирования да пуснат наблюдателите от ОССЕ и служителите на международните организации. Те трябва да получат свобода на движение през линията на съприкосновение. Мандатът на мисията на ОССЕ изисква нейните пратеници да имат сигурен и безпрепятствен достъп до цяла Украйна, включително до тези части на Донецка и Луганска област, които временно са извън правителствен контрол. Така съгласно Минските споразумения ще бъде получена надеждна информация за развитието на ситуацията на място.

Особено важно е на фона на пандемията от коронавирус хуманитарната помощ за жителите на тези райони да продължава да пристига, се казва в изявлението.