Българската народна банка ще обяви до няколко дни какви облекчения на правилата ще могат да ползват българските банки за класифицирането на просрочените кредити заради кризата с коронавируса. Вероятно ще бъде обявен частен мораториум върхи кредитите.

Новината беше съобщена от БНБ днес малко след като стана ясно, че Европейският банков орган (ЕБО) е приел обща рамка за действие по темата. Генерално ЕБО разхлабва механизмите си, за да даде възможност на банките за гъвкавост и за помощ на засегнатите клиенти. 

"ЕБО подкрепя инициативите за целенасочени и временни мораториуми (публични или частни), приемани на национално и общоевропейско равнище, които спират или отлагат плащания по банкови кредити."

Основното, което засяга българските потребители на кредити, е, че вероятно БНБ ще даде възможност на търговските банки да не класифицират автоматично кредитите като необслужваеми, ако клиентът може да докаже, че е засегнат от кризата. Поне такава е общата заявка на ЕБО и по тази плоскост се движат другите държави. На практика хората ще могат да разсрочват кредитите си до определена дата, но те ще продължат да бъдат дължими. 

Това обаче няма да отмени правото на банките да използват собствена класификация, просто е още един инструмент за гъвкавост. 

Националното законодателство в тези условия беше променено за нуждите на извънредния закон, но новите текстове предполагат мораториум върху лихвите на неплатените вноски. 

Тази нова мярка наред с вече обявените от БНБ преди няколко дни би трябвало да доведе до стимул за разсрочването и по-бързото разбирателство на кредитополучателя и банката.