Депутатът от БСП Румен Гечев отправи сериозни критики към програмата на правителството за подкрепа на бизнеса заради кризата с коронавируса.

"Буди недоумение как правителството и г-н премиерът ни съобщават, че са заделени 4,5 млрд. в пакета за стимулиране на българския бизнес и обезщетяване на семействата, които са в нужда. Нашите сметки показват, че даже и с така наречената данъчна ваканция от 600 млн. лв. сумата е 2,270 млрд. лв., а не 4,5 млрд. лв.", заяви Гечев.

Той допълни, че 600-те млн. лв. данъчна ваканция означават ваканция от три месеца, в които няма да се плащат данъци към българската държава, и тези 600 млн. лв. са изискуеми от същите представители на бизнеса след три месеца. И това е временен ангажимент на правителството.

Гечев определи като странни изчисленията на кабинета, че тези 500 млн. лв., които са за рекапитализация на Българската банка за развитие, ще да доведат до 2,5 млрд. кредити. Според него това е "голяма загадка за икономическата теория и практика". (Бел. ред. - всъщност схемата е добре позната практика от последните години. ББР ще гарантира само част от целия кредит на кредитираното лице или фирма, по думите на икономическия министър Караниколов около 25%. Това от своя страна дава възможност на търговските банки да проявят гъвкавост и да отпуснат по-лесно помощта дори на компании, на които по принцип не биха. Рискът за банката е равен на 1 към 4. Подобни практики използва известният план "Юнкер". Тази техника позволява гаранциите да мобилизират неколкократно по-голям кредитен ресурс.)

"За голямо съжаление Българската банка за развитие не изпълнява основната си функция средствата да отиват за малки и средни фирми. За голямо съжаление по наша достоверна информация значителна част от кредитите се предоставят на крупни български бизнесмени", каза още проф. Гечев.

И допъни, че става въпрос за една малка група от хора, свързана с властта, която получава кредити за десетки и стотици милиони.

"Ние нямаме никаква гаранции, че тези 500 млн. лв. ще отидат при фирмите, които сега изпитват остра нужда от такива кредити при преференциални условия. Това са малките, средните фирми и някои от големите фирми в най-засегнатите отрасли. Основно помощта в цяла Европа е насочена ключово и основно към малките и средните фирми и ние нямаме гаранция, че те ще бъдат предоставени точно на тези фирми. Правителството сваля отговорността и казва, че тези 500 млн. лв. ще бъдат предоставени на банката за развитие", каза още депутатът от БСП.

Според него няма ангажимент на правителството за какъв тип фирми става дума и при какви условия. Според него обаче БСП подкрепя идеята на праивтелството да поема 60% от заплатата на работници, които има опасност да бъдат съкратени.

"Освен това нашите сметки показват, че при това съотношение 60 към 40 няма да бъдат много фирмите, които ще се възползват от тази преференция. Считаме, че това съотношение не е в интерес на бизнеса. За много от българските фирми при тези условия даже 40 на сто ще бъдат непосилни за покритие. Сметките показват, че много от тях все още имат по-голям интерес да съкратят хората и да ги прехвърлят на НОИ, отколкото да покриват тези 40%", коментира Гечев.

Той отбеляза, че има едно условие, което поставя правителството, че до тези 60% ще имат достъп фирмите, които нямат никакви задължения към бюджета.

"Не трудно да се досетим, че не са много фирмите, които нямат никакви такива задължения. Това ще бъде допълнително ограничение за възползването от тази възможност, която дава държавата", каза още Гечев.

От БСП все пак подкрепят предоставянето на 500 млн. лв. за заплащане на извънреден труд в МВР, Министерството на отбраната, здравната система и др.