Арсенал" Казанлък депозира вчера в Агенцията по заетостта и в Бюро по труда - Казанлък уведомление за предстоящо актуализиране на състава с 2000 души, считано от 29 април тази година. Това е съобщил генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушев, цитиран от пресцентъра на дружеството, информира БТА.

Той уточнява, че в оръжейния завод сега заетите са почти 9 хиляди. Освободените работници и служители ще се ползват от възможно най-благоприятните варианти за обезщетения, предвидени в законодателството, колективният трудов договор и финансовото състояние на дружеството.

Причината ръководството на дружеството, заедно със синдикатите да пристъпят към непопулярната и изключително трудна стъпка е спадът на поръчките към "Арсенал", вследствие на създалата се изключително трудна и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци, пише в съобщението.

Сред основните причини са понижаването на международните цени за барел нефт, което дава своето пряко негативно отражение върху традионните купувачи на продукцията на "Арсенал" и техните бюджети. Резултатът е свиване на бюджетните разходи за отбрана и рязко намаляване на поръчките и договорите, което пряко рефлектира върху фирмите от отбранителната индустрия, каквато е "Арсенал"-Казанлък.

Втората сериозна причина е пандемията от коронавируса в световен мащаб и нуждата от сериозни разходи и инвестиции в сферата на здравеопазването. Това също сериозно измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките, посочват от дружеството.

Третата причина са възникналите проблеми на трансграничните международни транспортни коридори, което води до забавяне на доставките на инструменти, химикали и други, необходими материали за производството, както и за експедицията на готовата продукция.

"Арсенал" - Казанлък е 100 на сто експортно ориентирана фирма, която разчита и съществува само от външни поръчки. Към момента те са много редуцирани и не позволяват да се поддържа досегашният брой на заети в дружеството, изтъква още инж. Николай Ибушев. Той уточнява, че на база финансовите разчети и допълнително създалата се форсмажорна ситуация е наложително от работа да бъдат освободени около 3 хиляди души от състава на най-голямото дружество в България, с най-голям брой заети.