На 87 години след продължително боледуване почина един от най-знаковите педиатри и легенда на детската онкохематология в България проф. Драган Бобев.

Тъжната новина дойде от университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", където той дълги години ръководеше Катедрата по педиатрия и Клиниката по детска клинична хематология и онкология.

Проф. Бобев е създател на българската школа в модерния подход към детските злокачествени заболявания. Лекар с изключителен принос за налагането на световни стандарти в лечението на тежки болести при децата.

Той има изключителен принос в развитието на педиатрията и детската онкохематология в България, забележителен учен и университетски преподавател.

Завършва медицина във ВМИ – София, през 1958 г. От 1966 г. работи в Детската клиника на ИСУЛ, Детската клиника на ВМИ – София, и Научния институт по педиатрия последователно като асистент, главен асистент, доцент и професор. Има признати специалности по детски болести, клинична хематология и онкология. Член е на Международното общество по детска онкохематология (SIOP), на Европейското дружество по онкохематология, на Европейската асоциация по трансплантация на костен мозък (EBMT).

С лечение на злокачествени болести при децата започва да се занимава от 1969 г., когато e изпратен на специализация във Франция. В Париж и в Монпелие учи при най-престижните за времето си детски онкохематолози, новатори като проф. Жорж Мате, проф. Жан Бернар и Нобеловия лауреат проф. Жан Досе. След завръщането си в България д-р Бобев започва да прилага всички най-съвременни методи за лечение на левкемия, което бързо води до все по-добри резултати при много деца с това смятано дотогава за безнадеждно смъртоносно заболяване.

През 1997 година е начело на екипа, осъществил първата в България трансплантация на костен мозък (хемопоетични стволови клетки). От 1996 г. до 2014 г. инициира и ръководи Програма за трансплантация на костен мозък в България.

Има повече от 150 научни публикации, посветени на онкохематологичните заболявания в детската възраст и проблемите на общата педиатрия, включително в международни списания с висок импакт-фактор. Автор и редактор е на учебници и учебни помагала по педиатрия и детска онкохематология, рецензент на статии в медицински издания, на дисертационни трудове и в конкурси за академични длъжности и степени.

Повече от 25 г. е главен редактор на списание "Педиатрия". Участва в множество съвместни разработки на Европейското дружество по костно-мозъчна трансплантация по проблемите на трансплантацията при злокачествените заболявания при деца и в научни проучвания, свързани с различни аспекти на злокачествените заболявания в детската възраст. От 1990 г. е национален консултант по педиатрия и детска онкохематология, а от 2006 г.- национален консултант по детска онкохематология и трансплантология.

Поклонението ще бъде на 27 март, петък, в храм „Света София“.

Поклон пред паметта му!