Международната рейтингова агенция "Мудис" (Moody's) понижи прогнозата за увеличението на брутния вътрешен продукт на Русия през 2020 година от 1,5 на сто до 0,5 насто на фона на рязкото поевтиняване на петрола и на пандемията от новия коронавирус. Това се посочва вкомюнике на "Мудис", цитирано от ТАСС, предава БТА.

"Като имаме предвид, че базовата цена на петрола от сорта "Брент" сега е с близо 30 на сто по-ниска от равнището й в предишни прогнози, очакваме икономическият растеж в Русия да забави темпо до 0,5 на сто през тази година в сравнение с предишната ни предварителна оценка, преди избухването на епидемията от коронавируса, за 1,5 на сто", се посочва в комюникето на "Мудис".

Реакцията на агенцията е очаквана именно заради срива на петрола. Въпреки че Москва опитва при всеки възможен момент да обяснява как ниските цени не притесняват хазната, всички събрани данни до момента говорят за точно обратното. Страната има проблем с постоянно девалвиращата национална валута. Тя се поддържаше чрез печалбите от петрола, като властите ги използваха за закупуване на валутни резерви. 

Преди малко пък президентът Владимр Путин практически блокира цялата икономика на страната, като обяви, че другата седмица ще има общонационална ваканция. Целта е да се спре разпространението на коронавируса във федерацията. Освен това той заяви, че е нужно отлагане на референдума за конституционните поправки.