Броят на смъртните случаи от коронавируса в САЩ ще достигне пикови нива след три седмици.

Тази прогноза направи днес пред "Си Ен Ен" професорът от Центъра за статистика на инфекциозните заболявания към Университета на Флорида и консултант на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) на САЩ Айра Лонгини, цитиран от ТАСС и БТА.

"Бих предположил, че пикът на смъртните случаи (от коронавируса) в САЩ ще настъпи след две-три седмици, тъй като даденият показател ще се удвоява на всеки два-три дни", каза той и добави: "Напълно целесъобразно ще бъде след три седмици да бъде разрешено излизането от дома на онези хора, които влизат в категорията на най-слабо уязвимите лица. Към този момент основните загуби (от заболяването) вече ще бъдат нанесени".

Професорът допуска вероятността от рецидив в САЩ на заболяването, предизвикано от новия коронавирус, но призовава да не се изпреварват събитията.

"Нека изчакаме това, което ще се случи след две-три седмици. Трябва да следим и Китай, където започнаха да смекчават въведените ограничения", каза Лонгини.

Според на Университета "Джонс Хопкинс", който извършва изчисления въз основа на данните на федерални и местни власти, САЩ са регистрирали повече от 55 200 случаи на заразени с COVID-19, смъртните случаи са 802, а 354 души са оздравели от заболяването.