Международният валутен фонд одобри план за помощ на Йордания в размер 1,3 милиард долара, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Споразумението беше обявено на 30 януари, преди пандемията от новия коронавирус да се стовари върху световната икономика.

"Бяха внесени промени в програмата, за да може тя да покрие непланирани разходи като спешни санитарни мерки и медицинска екипировка", се казва в изявление на фонда.

"Ако въздействието на епидемията се окаже твърде сериозно до степен да застраши програмата, тя ще бъде допълнително пригодена към обстоятелствата след споразумение с правителството", се добавя в изявлението.

Йордания ще получи незабавно първи транш от помощта в размер на 139,23 милиона долара. Остатъкът от сумата ще се изплаща поетапно, като прилагането на условията ще мине осем прегледа.

Освен средства за борба с епидемията програмата предвижда структурни реформи, които да доведат до понижаване цената на електричеството за фирмите и до улесняване на трудовата заетост на младите хора.