"В момента в сферата на туризма работят само хотелите, и то с румсервиз. Но и те почти не функционират - в момента в цялата страна нощуват едва 1025 души. Това е нула цяло и няколко процента от хората, които са били настанени през миналата година по това време."

Това заяви днес пред бТВ министърката на туризма Николина Ангелкова. Тя коментира критичната ситуация в бранша и обясни какви мерки се опитва да предприеме държавата, за да спаси сектора от масови фалити след епидемията от коронавирус. 

Тя коментира надълго и нашироко предложението на властта за създаването на ваучерна система за хората, които са си закупили пакети за ексурзии с туроператори, но в момента не могат да ги реализират. Така се създава ситуацията, в която хората искат да им се възстановят сумите, а туроператорите няма как да го направят. 

Затова Ангелкова предложи да се издават ваучери за 24 месеца напред във времето и хората да могат да използват платената си екскурзия по-късно. 

"Балансът е много труден, защото потребителите на услугата и тези, които я предлагат, не са предизвикали това обстоятелство. Едните искат отсрочка, другите искат веднага да се върнат парите. Много е тежка ситуацията."

Всъщност от бранша са съгласни на схемата с ваучерите, но искат властта да задължи хората да ги използват. Това е невъзможно, защото европейските правила дават възможност на потребителите - или да си искат парите, или да ползват системата. Според туроператорите, ако масово хората поискат да си вземат парите, от 1 април ще започнат лавинообразни фалити. 

Точно затова Ангелкова използва ефира, за да помоли всички български граждани, които са в ситуацията на нереализирано пътуване, да проявят толерантност и да дадат възможност на сектора да оцелее. 

Иначе пред пряката заплаха да загубят работата си са 202 000 души, колкото са били регистрирани на работа в туризма пред последното тримесечие на 2019 г., обясни министърката. Никой не знае обаче колко са онези, заети в съпътстващите бизнеси от екосистемата. 

Решението на държавата към този момент е следното - прие се, че потребителите могат да започнат да искат парите си в двуседмичен срок един месец след изтичането на извънредното положение. Ако удължаване на това положение няма, това означава, че двете седмици започват да текат на 13 май. Така Ангелкова смята, че се дава поне малко въздух на предприемачите. Толкова, колкото позволява правото на ЕС. 

Министърката повтори за пореден път, че няма представа дали летен сезон ще има. Ако все пак той може да се проведе, макар и късно, Ангелкова и ресорното й министерство ще разчитатат на българските туристи. Обмислят се безплатни шезлонги и чадъри, ваучери и медийна кампания. 

Засега няма отменени резервации за юли и август, но и няма нито едно ново записване.