Парламентът вече ще заседава само по закони и актове, свързани единствено с извънредното положение. Парламентарният контрол ще е само писмен. Това решиха днес депутатите, което на практика означава, че ако изобщо работят - то ще е извънредно. 

115 гласуваха "за", 65 бяха "против, а "въздържали се" нямаше. В решението е записано, че парламентът може да бъде свикан от неговия председател, по искане на 48 депутати, по искане на президента и правителството. В това отношение решението се позовава на чл. 78 от Конституцията. Парламентарните комисии все пак ще могат да продължат да заседават. 

 "С работата можем да наваксаме, но със здравето не можем".

Така председателят на парламента Цвета Караянчева мотивира предложението. Тя призова депутатите да бъдат на висотата на останалите граждани.

От БСП бяха категорично против предложението.

"Днес парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на Република България. 3 дни заличиха 29 години съществуване и прилагане на българската Конституция. Вчера правителството предложи като компенсация за кризата на българските граждани единствено живот на кредит. Пари чрез кредит, работа чрез кредит, живот на кредит. Днес ни дадоха свобода под карантина. Утре влиза в действие диктатурата", заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Антон Кутев (БСП) определи спирането на работата на парламента като "престъпление срещу държавността".

"Освен хората, които се страхуват от заразата, има и хора, които се страхуват от безработица, глад, фалити", заяви Кутев.

И допълни, че парламентът представлява тези хора. Кутев изтъкна, че разграждането на държавността ще доведе до тежка криза на елитите.

Явор Божанков (БСП) припомни известната фраза, че който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете.

"Парламентът е заседавал по време на война и чума. Нас ще ни запомнят като дезертьори и страхливци", каза още Божанков.

Той изтъкна, че управляващите са искали неограничена власт и са я получили. Но заедно с това получават и неограничена отговорност.

Според Крум Зарков (БСП) управляващите се опитват да представят страха като отговорност, а абдикацията като смелост.

"Защо искате българският парламент да работи, за да продължавате да вкарвате неверни внушения и твърдения, които после ще бъдат тиражирани в съмнителни сайтове като фалшиви новини? Защо искате да създавате напрежение в народа и да клатите лодката, на която и вие също се намирате? Положението не е ли прекалено страшно? Не трябва ли да мислим за здравето на хората, вместо да използваме това за евтини политически дивиденти".

С тези думи пък депутатът от ГЕРБ Евгений Будинов се обърна към БСП.

Христо Гаджев припомни, че през миналата година от БСП не са присъствали в парламента за две парламентарни сесии.

"Тогава това не беше проблем за демокрацията", изтъкна Гаджев.

Според неговото обяснение социалистите винаги ще могат да свикват заседание на парламента по въпроси, които смятат за важни. Гаджев определи тяхното поведение като политически пиар.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че извънредното положение няма да продължи 10 години.

"Колкото по-бързо свърши, толкова по-добре и за нас. Никакъв парламент не е разпуснат. Още утре можете да свикате заседание на парламента, стига да има какво да кажете", заяви Биков.

Александър Ненков изтъкна, че и най-развитите демокрации са прибегнали до крайни мерки.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев също подкрепи идеята за ограничаване на работата на парламента. Той изтъкна, че основното човешко право е правото на живот.

"Ние в момента е гарантираме правото на живот на народните представители, на хората, с които контактуваме и не даваме пример, че спазваме изискванията. Ще работим, но няма да се правим на герои", заяви Цонев.

От ДПС обаче предлагат парламентът да продължи да работи дистанционно.