Терористът Брентан Тарант, който уби 51 души в джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, изненадващо реши да се признае вина по всички обвинения, предаде "Гардиън".

Това бе най-смъртоносната атака в съвременната история на страната. Тарант, който предаваше на живо как извършва нападението, досега поддържаше тезата, че е невинен.

Делото му бе насрочено за 2 юни. След признанието му то няма да се проведе и се очаква по-късно през годината присъдата да бъде оповестена.

В четвъртък стана ясно, че Тарант е решил да се признае за виновен по 51 обвинения за убийство, 40 - за опит за убийство и едно - за тероризъм.

Нападателят не присъстваше на живо в съдебната зала. Той се призна за виновен чрез видео връзка от килията в Оукланд. Това стана в първия ден от карантината в цяла Нова Зеландия заради епидемията от COVID-19.

"Днешното признание за вина ще предостави някаква форма на утеха на хората, чиито животи бяха разбити заради това, което се случи на 15 март", сподели премиерката Джасинда Ардърн. 

Тя допълни, че по този начин се спестяват на близките на загиналите и ранените мъките покрай съдебния процес.

Според полицейския началник Майк Буш промяната е изненадала Нова Зеландия, заради фокуса на страната върху епидемията от новия коронавирус.

"Организацията на съдебното заседание бе направена в кратък срок, след като подсъдимият съобщи чрез адвоката си във вторник следобед, че желае да бъде изправен пред съда", обясни Буш в изявление. "Полицията разбира, че новината ще бъде приета с изненада от жертвите и обществото, много от които може би са искали да присъстват в съдебната зала".

Буш добави, че двама имами от пострадалите джамии са присъствали в качеството си на представители на жертвите и че повечето засегнати са били уведомени за случващото се преди обществото да научи.

Близки на загиналите споделиха пред "Гардиън", че дори не са знаели за предстоящото изслушване на Тарант в четвъртък.

"Новината е прясна и не знам дали да вярвам, или не", заяви Майсун Салама.

Синът ѝ Ата Елаян бе убит, а съпругът ѝ тежко ранен по време на нападението.

"Наистина не е за вярване", сподели тя, като добави, че "по определен начин" се чувства по-спокойна . "Много емоционални неща ни се случиха", обясни Майсун и допълни, че нападателят се е държал със съдебната система "все едно е игра", което още повече е разстроило близките.