Хората трябва да се подготвят за втори цикъл на новия коронавирус, тъй като той вероятно ще стане сезонен. Това сподели директорът от американския Национален институт по алергия и инфекциозни заболявания и съветник на Белия дом Антъни Фочи, предаде Си Ен Би Си.

Вирусолозите научават за поведението на COVID-19 от начина му на разпространение в страни като Южна Африка, които тепърва навлизат в студените си сезони, обясни Фочи.

"Това, което виждаме в Южната хемисфера, при Южна Африка и при други страни от Южната хемисфера, е, че при тях има нови случаи, докато преминават към зимния си сезон", изтъкна той. "Ако имат значително избухване на епидемия, то тогава със сигурност ще трябва да се подготвим с идеята, че ще има втори цикъл."

По-рано здравни служители на САЩ представиха хипотезата, че епидемията "може потенциално да бъде сезонна" и да се оттегли при по-топлите времена.

"Други вирусни респираторни заболявания са сезонни, включително грипът, и затова при много вирусни респираторни заболявания наблюдаваме намаляване на заболяването през пролетта и лятото", обясни д-р Нанси Месонние, директорка на Националния център за имунизация и респираторни заболявания, на 25 февруари по време на конферентен разговор. "И така със сигурност можем да бъдем оптимисти, че това заболяване ще последва примера им." 

Това дава надежда, че болестта ще отшуми през лятото, но също така предполага, че може да процъфтява през цялата година, преминавайки от държава в държава.

Фочи съобщи в сряда, че ако вирусът е сезонен, това подчертава важността на производството на ваксина, "така че да можем да сме готови за следващия цикъл".

Американските здравни служители работят бързо с биотехнологичната компания "Модерна" за разработването на ваксина срещу COVID-19. Те започнаха първите си тестове върху хора през миналата седмица.

Съединените щати вече са на първо място по брой потвърдени случаи в света, следвани от Италия и Китай. Само в щата Ню Йорк до вчера бяха тествани над 103 000 души и са изхарчени 1 милиард долара за борба с пандемията.

Във вторник Белият дом посъветва всеки, който пътува през Ню Йорк, да се самоизолира за две седмици и да следи симптомите си, ако напуска района.